Bergsbestigning

Ja det var inte riktigt så häftigt som rubriken låter, men jag gick upp på det lilla berget som tronar rakt bakom vårt hus häromdagen. Det lilla berget, eller montaña chica, är en perfekt liten utflykt för den som vill kombinera motion med fantastisk utsikt och härliga vyer. Ett tips kan vara att gå upp dit redan första dagen på semestern för att orientera sig och få bättre grepp om hur allt hänger ihop. Här kommer några bilder:


Byn Los Cristianos


Hamnen och stranden i Los Cristianos


Och åt andra hållet ser vi Playa Las Vistas och början av Playa Las Americas.

Vill du promenera på berget så börja "bestigningen" från ovansidan, följ stigen som går längs med bilvägen mellan Las Americas och Los Cristianos och där mitt på ser du vart stigen börjar leda uppåt. Prova inte att klättra upp från strandsidan, det är brant och rullgruset är inte att leka med.



Den där utsikten





Det är så ljuvligt vackert ibland när man kliver ut på balkongen. Att mötas av den här utsikten på solen som går ner i havet är ett bra slut på dagen!

Bara ett barn

Här kommer dagens boktips! Jag har precis läst ut "Bara ett barn" av Malin Persson Giolito och jag rekommenderar den starkt. En hemsk men ändå fin berättelse som fångar sin läsare från första sidan. "Bara ett barn" är en bok alla borde läsa.



My hoods

Efter jobbet mötte jag idag upp förra kollegan Caroline o hennes lille son Rasmus för en sen lunch på Sama Sama nere på San Telmo (bästa restauranggatan som ligger på bara fem minuters promenadavstånd från min lägenhet). På vägen hem passade jag på att ta några bilder så får ni se hur mitt grannskap ser ut!












Årets första dopp

Jag badade för dig idag morsan! I vanliga fall badar jag inte om det är under 26 grader i vattnet men efter att ha svettats ett dag på Playa Las Vistas så var det faktiskt rätt gött! Lite isande i början och det tog ett tag att komma i, men jag överlevde trots att det nog inte är över 20 grader än.



Ikväll har vi promenerat längs strandpromenaden i El Duque; vilket ställe! Riktigt mysigt med fantastiska restauranger med levande musik och sedan en lång, lugn och fin strandpromenad där det enda du hör är vågorna som slår in mot land...

Ännu sker mirakel

Häromdagen upptäckte jag en stor och viktig nyhet: Jag gick in på ett apotek och hittade en sprayflaska med torrschampo! Wohoo torrschampot har till slut kommit även till Spanien! Mitt hår är räddat! 12 euro kostade den lilla vita flaskan, men det fick det vara värt!

En dag senare gick jag på min vanliga mataffär, Mercadona, och där på schampohyllan står en stor skylt: Nyhet! Torrschampo! 4,50 euro!



Givetvis slog jag till även på Mercadonas torrschampo så nu är jag ordentligt rustad och kan spraya helt utan hämningar!

Tenerife vs Any other place



I många år har nu europeiska turister njutit av värmen och solen här på Teneriffa under det kalla vinterhalvåret. Det "vanliga" är att komma hit för en vecka eller två men det finns även allt fler människor som väljer att spendera hela eller åtminstonne halva vintern här. Allt för att få lite mer livskvalitet under de där allra mörkaste och kallaste månaderna. Sedan finns ju också vi, vi som tagit ett steg till och flyttat hit på heltid. Vi som lärt oss språket, skaffat jobb och blivit en del av det kanariska samhället. För oss ser livet ut ungefär som för er där hemma: man går till jobbet fem dagar i veckan, man går till gymmet regelbundet men aldrig så ofta som man borde, man träffar sina vänner (dock inte heller det så ofta som man borde), man går på bio då och då, man går på mataffären och släpar hem tunga kassar... Allt med den enda stora skillnaden: Man slipper göra allt detta iklädd långkalsonger, täckbrallor, dunjacka, mössa och vantar! Man slipper dessutom skrapa rutor och skotta snö och man kan ta en promemad kl sex på kvällen i shorts och fortfarande se något: för det är ljusta till kl sju istället för till kl tre! Så- varför inte kom och prova på the canarian way of life? :)

Färskingar

Hej Sverige och världen! Vad ska det nu bli av ett inlägg med en så pompös inledning? Ingenting egentligen för här rullar dagarna på i sin vanliga lunk. Igår var vi i och för sig och snyltade lite gratis mat och dryck på en invigningfest för en ny italiensk restaurang i Los Cristianos. Men utöver det är det mest jobb, gym, äta, sova som gäller! För att höja kvalitén på dagens inlägg slänger jag in tre rykande färska bilder på en vacker solnedgång. Hejsvej från Los Cristianos!








Varför reser vi?

Denna morgon har jag spenderat med tre års komprimerade turismstudier på 50 minuter. Min gamla lärare och C-uppsatshandledare Maria Lexhagen gästade Morgonpasset i P3 för några dagar sedan och nu fick jag äntligen tid att lyssna på programmet.
 
Klicka här för att komma till ljudklippet om ni vill lyssna på en kunnig turismforskare!
 

Översättningstrubbel

Mitt lilla "extraknäck"; att översätta menyer sätter mig på prov.... Jag har med god hjälp av Manu i stort sett gjort klart den italienska, men nu sitter jag med den svenska - som jag givetvis trodde skulle gå mycket lättare!! Men när de har saker på menyn som knappt existerar i Sverige, då blir det till att leka lite detektiv på internet och försöka hitta ordentliga översättningar! Här kommer några exempel ur menyn:

 

Ensalada de canónigos con jamón ibérico, foie, helado de mango y vinagreta de higos

Machésallad med iberisk skinka, lever, mangoglass och fikonvinägrett

 

 

Tartar de Atún rojo sobre tosta de pan de jengibre y nueces, y huevos fritos de codorniz

Röd tonfisktartar på rostat ingefära- och nötbröd, samt stekt vaktelägg

 
 

Milhojas de queso de cabra, manzana y foie

Tusenbladstårta med lagrad ost, äpple och lever

 

 

Machésallad? Tusenbladstårta? Vaktelägg? Mangoglass? Varför kunde det inte vara en lite mer "normal" restaurang som behövde översättningshjälp?

 


Aktivitetsdag

En torsdag smockad med sysslor! I morse översatte vi en spansk meny till italienska (jag lyckades få ett översättningsjobb kastat över mig och tack gode gud hade jag Manu till hjälp för det var nog den längsta och krångligaste meny jag sett!) därefter åkte vi iväg och spelade tennis och sedan avrundade vi med fiske på klipporna! Puh! Nu ska jag plugga lite kroppsdelar igen, finsjustera menyn och sedan träffa Natalia runt 9-snåret ikväll! Over and out från Teneriffa!





På sista bilden ser ni the Caristi brothers in action!





Mellan Playa Las Vistas och Playa El Camison finns en stenpir dit många går för att prova fiskelyckan.

Pacuare River Rafting

Jag berättade ju att vi skulle iväg och köra rafting i Costa Rica, men sedan har jag helt glömt att återkomma till det och lägga upp de fina bilder vi fick skickade till oss efter äventyret. Här kommer ett litet smakprov av bilderna från den fantastiska dagen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var allt från Pacuare river i Costa Rica idag! Jag rekommenderar verkligen en dag på floden om ni åker till Costa Rica, och rio Pacuare är en av de hätigaste. Floden är 108 km lång och har sitt utlopp i karibien, vattennivån varierar kraftigt beroende på om det är regnsäsong eller inte och floden har mängder med hinder att passera längs vägen. Med en skicklig guide så känns det aldrig farligt, utan bara utmanande och spännande, om ni har tur kan ni även spana in något exotiskt djur i regnskogen som omgärdar floden. Den är full av fåglar, apor, leguaner och även jaguarer har kunnat skådas i skogen.

Ljus

Idag funderade jag lite över vad det är som gör att många väljer att bo här nere istället för hemma i trygga, rika, säkra, väl fungerande Sverige. Svaret är ju givetvis värmen men kanske nog så mycket ljuset. Att det mitt i vintern är ljust från halv åtta på morgonen till kl sju på kvällen istället för endast några timmar mitt på dagen; det gör livet lättare att leva. Att ha ett härligt ljusinsläpp från en stor terass är också ett stort plus!



Vi vet att vår lägenhet nog är i dyraste laget för oss två, men vi kommer att få väldigt, väldigt svårt att hitta något bättre än denna och det kommer att vara med sorg i hjärtat vi flyttar härifrån den dagen vi hittar något billigare.

Nu ska jag sätta mig på balkongen och njuta av de sista minuterna av solnedgången. Kram på er!

Vad är på gång?

Här på Teneriffa är det full rulle, massor med folk på ön, hotellen har aldrig varit så fulla och flera nya ställen har öppnat sista halvåret. Jag har letat hotell till anhöriga till patienter på sjukhuset några gånger sista dagarna och efter kanske 10 samtal till olika hotell hittar man till slut ett litet bortglömt ledigt rum, men det är ovanligt svårt just nu!

Angående jobbet i övrigt så är jag rädd att jag aldrig lyckas stänga av huvudet helt från det vilket gör mig rätt splittrad och disträ hemma på kvällarna. Jag försöker varje kväll dessutom plugga någonting, tex konstiga kroppsdelar, sjukdomar och symptom samt den där himla tyskan som jag tydligen måste lära mig en gång för alla... Mamma; har du lust att komma ner en vecka och köra tyskakurs med mig? Jag bjussar på gratis bäddsoffa och 5 min promenad till Playa Las Vistas! :)




To do list




Inköp!

Jag kommet definitivt slippa sitta sysslolös på kvällarna framöver; igår var vi och inhandlade ett spel som kommer att sätta oss på hårda prov;



Och denna eftermiddag spenderade jag i en liten bokhandel i Los Cristianos letandes efter en ordentlig bok som kan förbereda mig på alla kroppsdelar jag kan tänkas behöva översätta på jobbet;



Nu är det bara att börja plugga! :) Vi har förresten kommit igång med biobesök också, för några veckor sedan var vi på Diana och igårkväll såg vi andra Hobbitfilmen. Fantastisk och vi önskar att året ska gå fort nu så vi får se den tredje och avslutande delen! (Trots att det är ett fruktansvärt mord på jättebra filmer att dubba dem till spanska...)

Dagens utflykt: Las Galletas

Denna förmiddag åkte vi en tur till Las Galletas som ligger i riktning mot flygplatsen fast inte särskilt långt härifrån. Tanken var att besöka den dagliga fiskmarknaden fast när vi kom dit var det bara två stånd kvar, ett med gigantiska tonfiskar och ett med bara små sardiner så vi hoppade över fiskköp och gick och drack en kaffe längs strandpromenaden istället. Så här ser mysiga fiskebyn Las Galletas ut:









Nu blir det stranden resten av den lediga dagen! :)

instagramma mera!

Ni kan förresten även följa mig på instagram, där är jag iallafall hyfsat duktig på att lägga upp bilder från mitt soliga liv på Teneriffa!
 
 
 
Klicka på ikonen för att komma till min profil: Instagram

Havanna

Idag är jag ledig och har ägnat i stort sett hela förmiddagen åt att gå igenom bilderna från semester, fastnade för de från Cuba som jag suttit och pillat med och redigerat en del. Åh Cuba, detta fantastiska, extremt komplexa och så oerhört fascinerande land, Jag är så glad att jag äntligen fick komma dit, och jag minns känslan i kroppen och att hela ansiktet log under vår första kväll i Havanna; vi åkte amerikanare ner till Havanna Vieja där vi för första gången fick se den gamla delen av staden och alla dessa härliga slitna gamla byggnader, slank in på en liten studentbar där vi åt underbar mat och drack mojitos, Sedan började de ösregna när vi var på väg hem och vi sprang genom regnet över torget och in i första bästa taxi som fick ta oss hem. 
 
Jag ska skriva mer om Havanna men just nu blir det bara några bilder:
 
 
 
 
 
 
 
 

Ännu en solnedgång

Jag kan liksom inte hålla mig från att fota dessa vackra solnedgångar, råkar jag vara ute och promenera o plötsligt får sådana här vackra scenarion uppdukade framför mig.. då måste de förevigas :) Och därför består min blogg främst av just solnedgångabilder.. haha







Igår fyndade jag kultur förresten! Hittade en liten bokhandel med begagnade svenska böcker och fick med mig en Maj-Gull Axelsson som jag inte läst för 3,50€ och senare i en video/spel/cd butik hittade jag Casablanca begagnad för löjliga 0,95€! Så nu ska jag äntligen få se den gamla klassikern dessutom!

Reseminnen Centralamerika

 
Cykeltur på Bocas del Toro, en liten ögrupp utanför Panamas nordöstra kust.
 
 
Solnedgång i Cancun, Mexico. Den staden kan ha den allra vitaste stranden jag någonsin sett!
 
 
En av alla härliga och mysiga platser vi besökte i Costa Rica: Puerto Viejo de Talamanca
 
 
Även denna bild är från Puerto Viejo i Costa Rica, vårt sista stopp innan vi fortsatte upp mot Mexico.
 
 
Sista stoppet på resan var Cuba. På bilden ser ni El Malecón; vägen som löper längs havet i Havanna och binder samman Habana Vieja med Habana nueva (gamla Havanna och nya Havanna).
 
Nu när vi äntligen fått internet i lägenheten har jag plockat fram min dator som legat gömd och glömd i några månader. Därav har jag också börjat att så smått titta igenom bilderna från min och Manus resa i oktober/november, Jag bjussar på några glimtar idag, men det kommer fler framöver!
 
 

Happy New Year!





Igårkväll kollade vi på finfina fyrverkerier över Los Cristianos, riktigt vackert att se dem speglas i havet! Men kvällen startade jag och Alessandro (Manus bror) med att äta lyxig buffé på hotellet där Manu jobbar. Mums!



Ett fantastiskt 2014 tillönskas er alla från oss här på Teneriffa!




RSS 2.0