ICEHOTEL

I år är det 20-årsjubileum på ishotellet i Jukkasjärvi! Det blir förstås ännu festligare än vanligt på världens kyligaste hotell.
Det har varit en tjugo år lång resa från en liten igloo på bara 60 kvm till världens största hotell av is och snö på ca 5500 kvm.
Men det finns förstås mycket annat att göra i Jukkasjärvi än att bara sova. Här finns många olika aktiviteter, som t.ex skoterturer, isskulptering, åka hundspann eller lära sig flugfiska!

På ishotellets hemsida (www.icehotel.com) skriver dom att man sover i en varm sovsäck på en speciell bädd byggd av snö och is. Som liggunderlag har du madrass och ett väl isolerande renskinn. Utomhus sjunker temperaturen och när du går in i ishotellet slår den varma luften emot dig. Här inne blir det aldrig kallare än –5°C till –8°C, oavsett hur kallt det är ute.

Klä dig i varmt underställ, ta på mössan och glid ner i den sköna sovsäcken. På morgonen blir du väckt med en kopp varm lingondricka på sängkanten. Frukostbuffé, morgonbastu samt handdukar ingår.

Låter ju ganska mysigt, eller hur! :)

          

   


ENORM JORDBÄVNING I CHILE

I natt inträffade en av världens största jordbävningar någonsin i Chile, Sydamerika.
Dödssiffrorna stiger hela tiden och en tsunamivarning har utfärdats för hela Stillhavsområdet, vilket är ett enormt område. Jordbävningen uppkom när två jordplattor skavde mot varandra och nu tror man att det skapats en tsunamivåg som kommer att färdas över havet i västlig riktning och kanske nå så långt som till Japan och Australien.
Jordbävningen mätte 8,8 på richtersskalan och var 1000 gånger starkare än den som just orsakade så stor katastrof i Haiti.
För platser som t.ex Japan, Filippinerna, Hawaii och alla Stillahavsöar är det nu bara att vänta och hoppas att det inte kommer en enorm tsunamivåg om ett antal timmar..


Festivalsommar!

Snart är det sommar! :) För många betyder sommar festival och därför tänkte jag lista några av de bästa och största festivalerna som sommaren 2010 har att bjuda på!
Om ni har någon egen favorit som jag missat är ni förstås mer än välkomna att höra av er så lägger jag in den också!

           

Siesta! 27- 29 maj
Sweden Rock 9- 12 juni
Peace and Love 28 juni - 3 juli
Roskildefestivalen 1-4 juli (Danmark)
Summerjam 2- 4 juli (Tyskland)
Hultsfredfestivalen 7- 9 juli
EXIT 8- 11 juli (Serbien)
Arvikafestivalen 15- 17 juli
Storsjöyran 29- 31 juli
Emmabodafestivalen 29- 31 juli
Uppsala reggaefestival 5-7 augusti

Ska du på någon festival? Själv ska jag definitivt försöka åka på Storsjöyran, min personliga favorit!

Luktade illa - slängdes av planet..

Nu kan man tydligen riskera att få flygförbud för att man luktar illa. Historien utspelade sig på ett
Air Canada-plan häromdagen och tydligen ska de andra passagerarna ha klagat så mycket på en annan passagerares lukt att personalen slängde den illaluktande mannen av planet. 
Men hur kan man får göra det?
– Av säkerhetsskäl, säger flygbolagets representanter. Men hur kan dålig lukt vara ett säkerhetsskäl?


Prinsessa i tre timmar!

För 13 år sedan dog prinsessan Diana av England i en bilkrasch i Paris – nu har hennes liv förvandlats till en turistattraktion!

Diana var väldigt älskad när hon levde och hon är fortfarande lika populär. Vill du uppleva de platser som en gång var viktiga för henne får du betala 900 kronor för en guidad tur med privatchaufför..

Han tar dig med bland annat till lägenheten i London där Diana bodde innan hon träffade prins Charles och till huset där hon tillbringade sin sista natt. Tydligen ska turen också inkludera ett stopp på det gym (!) där Diana brukade träna.

Är det bara jag eller känns det här på något vis lite makabert..?


bild från www.sachiniti.files.wordpress.com/


Möt våren i Venedig

Dagens restips från bli Venezia, bella Venezia.. :)
Här kommer lite av mina bilder därifrån:


Världens sämsta mat

1. Storbritannien

Med tanke på alla utbyten med exotiska länder som Storbritannien har haft under sin tid som kolonialmakt är det fascinerande att deras mat har kunnat förbli en sådan styggelse. Britterna borde tacka gudarna för de asiatiska invandrare som bidragit med ätbara alternativ till njurpaj och flottig fish and chips.

2. Finland

Det finska köket är frukten av århundraden av nödtorft och vinterkrig. Med paradrätter som kalakukko (tänk calzone med fyllning av löja och fläsk) är man nästan beredd att försvara Frankrikes förre president Jacques Chirac som utan omsvep utnämnde finsk mat till »sämst i världen«.

3. Irland

När miljontals irländare tog sig över Atlanten för att hitta ett nytt hem i USA var det inte på grund av fattigdom, som man kanske skulle kunna tro. I själva verket var det den vedervärdiga maten som drev dem på flykt. Håll er till det flytande brödet, irländarna vet i alla fall hur man tillverkar en god stout.
 

4. Kuba

Liksom många andra länder i Centralamerika och Karibien så är kryddningen i kubansk mat obefintlig. Visst kan man hitta bra mat på Kuba, men överlag är det en smaklös diet bestående av ris, bönor och torr kyckling man får ställa in sig på.
 

5. Mongoliet

Vegetarianer keep out! Ratar du det kokta fårköttet har du att välja mellan kokt jak eller kokt get. Mongoliskt krubb funkar utmärkt som bränsle när man ska maratonrida tre dagar över stäppen, men som kulinarisk upplevelse? So, so.

Lista lånad från www.vagabond.se, som är min favoritresetidning. Vad säger ni, håller ni med eller har ni andra förslag på dåliga matländer?


Världens första Harry Potter park!

Nu blir drömmen verklighet för alla Harry Potter-fans - i vår öppnas världens första Harry Potter-nöjespark i Orlando, Florida!
I tre år har man hållit på och bygga parken och den största attraktionen är "Harry Potter and the forbidden journey". Det är en attraktion som funkar som en resa genom böckerna och är skapad med hjälp av helt ny teknologi.
Men alla andra kända delar ur böckerna kommer finnas med, såklart skolan Hogwarts, byn Hogsmead och puben tre kvastar.
I trollstavsbutiken Ollivanders kan man få hjälp att hitta sin personliga trollstav med hjälp av modern interaktiv magi och man ska även kunna köpa skämtartiklar på Zonkos.. :)
Förstås ska man ha en hel del karuseller också, en liten hippogriff-berg-och-dalbana och en "Dragon Challenge" som är inspirerat av ”Turneringen i magisk trekamp”

Alla äventyr med Harry Potter lovas bli verklighet, och parken har kostat runt 2,5 miljarder kronor att bygga...
Mina egna tankar runt det här är att det kan säkert bli en enorm succé eftersom hysterin runt Harry Potter varit så stor i många år men jag kommer nog inte boka en resa till Florida bara för att besöka den här parken iaf (men om jag råkar vara i Florida någon gång kanske jag skulle vara nyfiken nog att bli tvungen att gå dit.. Vad säger ni?)


Bild från www.screenrant.com

Tropisk strand - mitt i Tyskland!

"Tropical Island" är som ett mini-Thailand eller mini-karibbien, här finns regnskog, sandstrand och klarblått vatten.
Byggnaden är lika stor som sex stycken Globen tillsammans och ser ut som ett stort silverfärgat rymdskepp, och där inne är det 26 grader varmt och folk går runt i bikini och flip flops.
Så är du sugen på sol och bad mitt i vintern så är det bara att bege dig till byn Krausnick utanför Berlin i Tyskland och besöka Europas största - och märkligaste -  äventyrsbad.

                   

Det känns overkligt stort med två poolområden, 860 kubikmeter vit sandstrand, sju barer, fem restauranger, beachvolleyplaner, egen brandkår och en regnskog med 13.000 växter. Som Söderhavet mitt i Europa.
Man kan förstås också njuta av en massage och för dom som vill stanna länge finns en liten camping.

Allt är gjort för att se så äkta ut som möjligt. I regnskogen hänger klasar av exotiska frukter som papaya och myggorna surrar runt huvudet. Sju trädgårdsmästare har fullt upp med områdets över 500 arter. Plantor som vi har i fönstret hemma växer som stora buskar och träd. I dammen vid mangroveträsket simmar feta fiskar.

När det blir kväll och solen går ner så färgas "havet" blått och lila och det blir dags för kvällsshow.
Det är karibiskt tema och dansare från Brasilien och Dominikanska republiken släpper loss i färgsprakande dräkter.
Sätt dig i en solstol, drick en paraplydrink och koppla bort tanken på mörkret och kylan utanför väggarna..

Sugen på att åka hit? Ta dig till Berlin och sen får du ta regionaltåg från centrala Berlin till Brand med avgång en gång per timme (en timmes resa). Pris: cirka 70 kronor per person en väg. Från byn Brand går gratis buss till Tropical Island i anslutning till varje tåg.
Döp en SuperJumbo!

Tävla och kom på bästa smeknamnet på världens största passagerarflygplan Airbus modell A380!
Vinnaren får en miljon bonuspoäng - det är tillräckligt för att flyga jorden runt två gånger i första klass, enligt bolaget.
Så bara klicka in på länken nedan och kom på nåt fyndigt namn! :) Lycka till!

http://a380.lufthansa.com/TAKEPART/#/DE/EN/NAMING
LA TOMATINA

Världens största tomatkrig heter La Tomatina och går av stapeln i slutet av Augusti varje år.
Platsen är byn Buñol i regionen Valencia i Spanien och har runt 50 000 besökare, både turister och lokalbefolkning!
Så, hur funkar det då? Jo, det körs fram runt 170000 kilo tomater och så inleds det gigantiska kriget!
Det är den definitivt kladdigaste och stökigaste festivalen i världen, bland annat eftersom enorma mängder kastas från lastbilar på den deltagande publiken samtidigt som andra häller vatten från balkongerna. 

                         

                          Det hela började 1945, två personer blev osams och började kasta tomater på varandra under en karneval, och så var traditionen skapad!
Låter det geggigt och äckligt? Myndigheterna ställer faktiskt fram runt 500 duschar så man kan tvätta av sig efteråt, och många springer ner och tar ett dopp i floden efter tomatkastningen.
När kriget är över så börjar folk äta, dricka och dansa och så festar man hela natten! :)

Galna firanden!Pudra varandra

Det här är en kanarisk tradition. På Los Indianos i Santa Cruz på den lilla kanarieön La Palma firas de hemvändande Kuba-utvandrarna som kom hem med guld och rikedom (precis som svenskarna åkte till Amerika för att leta guld). Det är en vitklädd parad där alla kastar vitt puder på varandra. En rolig upplevelse, men kanske inget för den som är lite astmatisk..

Avklätt i Japan

Den 21 februari är det nakenfestival i Okayama. En typisk japansk festival där deltagarna bär så lite kläder som möjligt. En höjdpunkt under festivalen är när 9000 unga män först renar sig i den kalla Yoshiifloden, springer runt ett tempel och sedan slår sig fram för att komma in i templet... :)

Fängslande

Filhos de Gandhy, en religiös grupp i Salvador, Brasilien har inspirerats av självaste Mahatma Gandhi. Under en sprakande karneval i Februari varje år uppträder dem i randiga fångkläder och det hålls en tävling under karnevalen om vem som lyckats bli mest lik Gandhi själv. Anhängarna bär fram ett stort porträtt av Gandhi och följs av en rullande plastelefant och dromedar som rids av utvalda småpojkar.

Surt kött ska det vara

Vid midvinterfesten Þorrablot på Island äter alla den traditionella rätten Hákarl (ruttet hajkött) – och dricker det isländska brännvinet Svarta döden. Det låter inte så märkvärdigt, men den som smakat, eller luktat på hajköttet förstår hur stor prestationen det är...
Inspiration kommer från www.aftonbladet.se/resa

Vad har ni upplevt eller hört talas om för galna festivaler, karnevaler och fester? Hör gärna av er!


PARIS

Världens vackraste stad enligt mig: PARIS!


Sacre Coeur

Tour Eiffel

VersaillesQuartier Latin

Notre Dame

Fyra schyssta alternativ till boende i Paris:

 • Hotel du Marais - medelbilligt och gångavstånd till Marais, Bastille och Republique.
 • Residence Henri IV - privärt lägenhetshotell mitt i de klassiska studentkvarteren med bokning på nätet.
   
 • Young & Happy Hostel  - omtyckt vandrarhem mitt i studentkvarteren, ofta med flirtande teaterstuderande svenskar som jobbar hårt i receptionen.
   
 • Hôtel Vicq d’Azir - väldigt billigt och väldigt populärt nära Canal St. Martin och Republique. (21 rue Vicq-d’Azir, Métro: Colonel-Fabien. Telefon: +33 1 42 08 06 80.)


 • Oförglömliga upplevelser i världen..

  ..är titeln på en bok jag just upptäckt! :) Och vet ni vad det fina är - bokrean börjar snart! Hoppas att den fortfarande finns att få tag på för den gavs tydligen ut 2006...
  Såhär beskriver www.bokus.com den här boken:

  Söker du upplevelser utöver det vanliga? Flyg över de sjungande sanddynerna i Namiböknen, rid med mongoliska krigare över stäppen eller njut av en intagande opera i Verona.
  I Oförglömliga upplevelser i världen får du inspiration till ovanliga och fascinerande resor världen över.
  Steve Watkins och Clare Jones, reseskribenter och fotografer, har valt ut 40 av sina allra bästa resmål.
  Med vackra foton och lättillgängliga texter visar de fantastiska vyer, nervkittlande strapatser och spännande äventyr - upplevelser som ger oss möjlighet att växa och bredda vår horisont.
  Den perfekta boken för dig som drömmer om speciella resor.

  Efter succén med Oförglömliga platser i världen kommer nu den andra delen i denna spännande serie med böcker som hjälper dig hitta unika resmål runt om i världen. Boken innehåller många tips för den som vill ut och resa, men är trots det ingen reseguide. Det är en bok som presenterar en mängd fantastiska resmål som man kan besöka under en tvåveckorssemester eller mindre.
  Boken är vackert illustrerad med bilder fotograferade enkom för denna bok, och är tänkt som en inspirationskälla.
  Vi hoppas att boken kommer ge dig nya idéer och uppslag till upplevelser utöver det vanliga. Några av resmålen som presenteras är: Köra hundspann SVERIGE | Utforska regnskogen och reven BELIZE | Forsränning ZAMBIA | Flygsafari NAMIBIA | Björnsafari KANADA | Flugfiske och whisky SKOTTLAND | Livet som krigare MONGOLIET | Elefantsafari NEPAL | Heli-hiking i Rocky Mountains KANADA | Bestig en vulkan GUATEMALA | Vandra Milford Track NYA ZEELAND | Kamelsafari JORDANIEN | Mardi Gras-karnevalen USA | Rida på stranden NYA ZEELAND | Vandra på Kinesiska muren KINA | Botanisk vandring KRETA | Vildmarkssafari TANZANIA | Fotvandra i Torres del Paine CHILE | Paddla havskajak MEXICO| Åka skidor i Vallée Blanche FRANKRIKE | Cykla genom risfält VIETNAM | Dyka efter pärlor FRANSKA POLYNESIEN

  Åååååh jag vill göra allt det där - NU! :)

             OBS - http://anapanda.webblogg.se/ har en spännande tävling på sin blogg, kika in där!

  Top 10 clubs in the world

  Musiksajten www.djmag.com har listat förra årets 100 bästa klubbar i världen,
  här får ni deras top 10!

                       


  1. Berghain, Berlin - sagt om Berghain: "It is the real deal, run by incredibly dedicated people who love music and understand what makes a club work. It really is a place where you get lost in time and space"

  2. Fabric, London - sagt om Fabric: "It's an institution built on acquired taste and honest passion rather than commercial business"

  3. Space, Ibiza - Fyllde 20 år i fjol och beskrivs som klubbarnas Rolls Royce!

  4. Womb, Tokyo - Japanerna ska tydligen vara världens bästa publik tycker en del DJ's, eftersom dom är lugna och tillbakadragna i sitt vardagliga liv så släpper dom verkligen allt när dom går ut och förlorar sig själva i musiken.

  5. Amnesia, Ibiza - "It feels like an international meeting point for the dance music"

  6. Ministry Of Sound, London - "Everything about the venue is right - the sound, the lights, the vibe"

  7. Pacha, Ibiza - Tänk glamor, stil och elegans..

  8. Watergate, Berlin - "Watergate is all about partying hard to some of the finest techno"

  9. D-Edge, Sao Paolo - "Unbelievable sound and hot Brazilian girls and boys that are always ready to party - that's what D-Edge is all about."

  10. The End, London - "Have changed the course of clubbing in London forever"  Bilden kommer från klubben Space på Ibiza

  Sight sucker!

  Jag fortsätter göra reklam för www.kilroy.se för jag tycker det är en riktigt bra resesajt. Där kan man hitta precis allt man söker tycker jag. Stort utbud av allt från sista minuten-resor och stadsweekends, till långresor och riktiga äventyr.
  Här kommer en lista lånad Kilroy; världens bästa städer för dig som har kort tid på dig men ändå vill se så mycket och så häftiga saker som möjligt!

  Kilroys Sight Sucker lista:

  1) New York. Med sights som Central Park, Wall Street, Frihetsgudinnan, Times Square är New York en given hit för ett city break!
   
  2) Paris. Den vackra vita Sacre Coeur på sin kulle, Notre Dame, Mona Lisa med sitt leende, och naturligtvis – Eiffeltornet!
   
  3) Beijing. Den förbjudna staden, Himmelska fridens torg, Kinesiska muren, Ming gravarna – say no more!
   
  4) London. Vaktavlösning vid Buckingham Palace, Big Ben, vaxdockorna på Madame Tussauds, London Eye med sin fantastiska utsikt!
   
  5) Rom. Sevärdheterna ligger i princip på rad med storheter som Colosseum, Forum Romanum, S:t Peterskyrkan, Spegelsalen och Spanska trappan.
   
     
  New York! Bild lånad av www.weekendresanewyork.se

  Mitt repotage i Aftonbladet idag!

  Så här såg det ut:  Min text och mina bilder i Aftonbladet! Jag är stolt! :)

  Jag är med i Aftonbladets resebilaga!

  Haha, det jag skrev om Teneriffa för flera veckor sedan är med i Aftonbladets resebilaga idag! Fick just reda på det av en kompis, har inte ens sett det själv än! Ska gå och köpa 10 exemplar av tidningen nu! :)

  Dyk i Filippinerna

  Jag kikade in på www.kilroy.se för att se vad de hade för nyheter och en av de spännande erbjudnaden som fanns var dykäventyr i Filippinerna!
  Borocay och Potototan Island är två väldigt populära destinationer för dykare och säga vara två av de allra bästa platserna för dykning i hela Asien.
  Här finns kristallklart vatten, mycket korallrev och en hel del fartyg på botten. Dom sänktes under andra världskriget och ligger fortfarande kvar, nu perfekt för spännande dykturer!
  Tidningen Vagabond rekommenderar en tredje strand, den heter Malapasqua och här kan man få se djävulsrockor, mandarinfiskar, nackensnäckor, vitspetsad rävhaj, mator och mängder med andra fiskar.
  Man kan även ta sig till Gato Isaland där man kan dyka in i en stor undervattenstunnel som börjar på 5 meters djup och slutar på 14 meter. Häftigt va! :)
  Spana in Kilroys hemsida om du är intresserad!

           

  Bilder från www.expressen.se, www.vagabond.se och www.philippine-invitation.com


  Drömresan!

  Om du fick välja helt fritt, utan att tänka på tid eller pengar, vart skulle då din drömresa gå?
  Resesajten drömresan.se har listat sina medlemmars drömresemål och såhär blev svaret:


  1 Thailand

  2 Australien

  3 Italien

  4 Hawaii

  5 Indien

  6 Karibien

  7 Maldiverna

  8 Nya Zeeland

  9 USA

  10 Island  Varma källor på Island, som kom 10a på listan över drömresemål. Bilden är hämtad från www.mynewsdesk.com

  Äventyr och Avsked

  En resa är så väldigt mycket mer än bara en transport, resan börjar redan när tanken på resan föds, kanske i soffan hemma när vi ser en resereklam på TV, kanske på en fika med kompisarna, kanske en helt vanlig, kall och ruggig dag då tanken på solen får oss att gå rakt in på närmaste resebyrå..

  En resa börjar med planering, kollande i resekataloger, letande av information på Internet, vi surfar, googlar, pratar med andra resenärer och framför allt – vi drömmer och fantiserar om våran kommande resa och om allt underbart vi ska få vara med om.

  Vi kanske sparar pengar i månader, ja, kanske till och med i flera år, för att kunna genomföra den här resan. Vi skriver listor, packar, ändrar våran packning, glömmer packa något viktigt, får inte igen resväskan - men till slut så sitter vi där, i bilen på väg till flygplatsen, eller vinkar av våra nära och kära på tågstationen.

  Vissa ska vara borta över helgen, några åker på ”den årliga resan” med familjen och andra packar för sitt livs äventyr och har kanske inte ens bokat hemresan ännu.

  Hur vi än reser, vart vi än ska och vilka våra förväntningar än är, så har vi nog alla suttit där någon gång, med förväntan och pirr i magen med väskan packad, i väntan på äventyret..


  Billigaste skidresan!

  Slovakiens huvudstad Bratislava är årets billigaste skiddestination!
  Brittiska Virgin Money har jämfört priser på boende, skiduthyrning, en Big Mac på MacDonalds, en stor öl samt inträde till en popular turistattraktion.
  Detta har man gjort på ett flertal populära skid- och snowboardingdestinationer runt hela världen.
  6248 kronor för två personer och sex dagars semester kostar det i Bratislava och det kan väl vara schysst att kombinera skidåkning med lite stadsliv. Slovakien är ju dessutom kännt för sina fina varma och kalla källor och kurorter! (För att resan ska bli riktigt billig också för oss svenskar som ju måste ta oss ända till Slovakien så rekommenderar jag Ryan Air som flyger till riktigt bra priser från Skavsta till Bratislava)  Fiji!

  Ute är det grått, kallt och blåsigt, och här inne drömmer jag mig bort till Fiji..
  Tänkte jag skulle dela med mig av lite sol, värme och semesterkänsla. :)  Bilderna är mina egna, tagna på Malolo Island and Mana Island under min
  resa till Fiji 2006.
  Gillar särskilt den här sista, att man klev rakt ut från receptionen och ner på stranden,
  synd att det inte är den synen jag kommer mötas av nu när jag strax går utanför lägenhetsdörren.. :)

  tjuvlyssnat!

  Blev tvungen att låna den här historien på http://www.travellife.se/category/resor/europa/ för den va så klockren:

  Det hela utspelar sig på en SAS-flight mellan Stockholm och Malmö där en man runt 30 år håller på att försöka att få in sitt handbagage i hyllan inne i kabinen men det går inte så bra.
  En steward uppmärksammar detta och går fram till mannen.

  Stewarden: Hur går det, behöver du hjälp?
  Mannen: Va? Nej, men det här planet är inte format för min resväska.
  Stewarden: Oj, det var första gången jag hör det problemet.
  Mannen: Men det är ju så.
  Stewarden: Jaja, vi får väl bygga om planen då.. för det kan ju inte bero på väskan.

  Hoppas man aldrig blir en sån där pain-in-the-ass-resenär som ska klaga på allt.. :)

  Bästa resemagasinen

  Det finns faktiskt en hel del att välja på för en rese-nörd vad gäller tidningar och magasin. Både i pappersformat och på nätet. Här har jag listat de resetidningar som jag helst läser! Säg gärna till om ni har någon favorit som jag missat!

  Bästa resetidning:

  1. Vagabond
  2. Escape
  3. National Geographic Traveler
  4. RES
  5. Allt om resor
  6. Conde Nast Traveler
  7. När och fjärran
  8. Utemagasinet
  9. Expressens resebilaga
  10. Geographical  bilden kommer från etc.se


  Tågcharter!

  Varför inte välja ett annorlunda sätt att resa, låt transporten bli en del av upplevelsen!
  Istället för att sitta tusentals meter upp i luften utan att se någonting av alla de länder du passerar över så väljer du tåg och plötsligt får du uppleva Europas häftiga landskap och natur längs vägen.
  Men det är inte bara det som är det fina med att välja tåg framför flyg; man är ju förstås mycket snällare mot miljön om man tar tåget.
  Flera av de svenska resebolagen har de senaste åren börjat inse att tågcharter absolut är något att satsa på. År 2007 slog det igenom stort och sedan dess erbjuder de stora bolagen skräddarsydda paket med resa, hotell och transfer både under sommar och vinter.
  Några av de destinationer du kan välja bland i sommar är:
  Italien- Comosjön, Gardasjön och Venedig. Ungern- Budapest och Siofok. Slovenien- Portoroz. Och förstås finns det resor till Frankrike, Österrike och Schweiz osv osv..
  För den mer äventyrlige så finns ju förstås alltid den klassiska tågluffen som har fått ett uppsving de sista åren. Hör av dig till SJ för mer information!

         
  Gardasjön, Italien.               Portoroz, Slovenien             Venedig, Italien
  Bild från ingrid-hotell.se        Bild från theodora.com        Bild från sportresor.se

  Carnavales! :)

  Du har väl inte missat att Europas största karneval just nu går av stapeln i Teneriffas huvustad Santa Cruz?
  Den här karneval går av stapeln i februari varje år, och är en enormt färgglad, varm och sprakande folkfest. Huvudstaden Santa Cruz sägs enligt vissa ha den näst största karnevalen i världen och efter flera dagar med parader och konserter avslutas det hela med ”El entierro de la Sardina” – sardinbegravningen.
  En gigantisk konstgjord fisk (sardin) färdas längs gatorna i staden följt av ett sörjetåg i form av tusentals män klädda i svarta kvinnokläder.
  Man låstasgråter och spelar ut hela sina register av känslor och när fisken (sardinen) tillslut kommer fram till sin sista vila så bränns upp och sedan dansas det natten lång på stadens gator.
  En helt galen men oerhört sevärd tillställning.

             
       


  Bilderna är mina egna, tagna under karnevalen i Santa Cruz 2008. Det fina med karnevalen där är att man kan kombinera den med en härlig sol- och badsemster på Teneriffa, som ju bara ligger på 6 timmars flygtid från Sverige. Väljer man karnevalen i Rio så får man ju åka mycket längre och det kostar ju förstås mycket mer.. ;)


  You spin me round

  "Hur kan man lova alla gästerna på ett hotell perfekt havsutsikt"?
  Den frågan började två engelska arkitekter fundera på, och skämtade om att för att få till det måste hotellet snurra!

  Så började historien om det roterande hotellet i Split, Kroatien som byggs just nu.
  Hotellet kommer att snurra 1,3 varv per dygn, vilket betyder att om du har fin havsutsikt kl 16.00 ena dagen så kan du räkna med exakt samma utsikt kl 10.00 dagen efter!
  Det ska inte bli något jättelikt hotell, utan bara ca 50 rum och det hela beräknas stå klart år 2012.
  Så om du tröttnat på att komma till hotellet och inse att du har utsikt mot en byggarbetsplats eller kanske till och med ser rakt in i en betongvägg, så kanske det här nya snurrande hotellet kan vara nåt för dig! :)


  (Bild lånad från aftonbladet.se)


  Res till rymden!

  I drygt ett år har man kunnat köpa rymdresor i Sverige, och nu är den allra första såld!

  Det är ett rymdskepp som heter SpaceShip 2 som kommer att ta svenskarna ut i rymden, men resan kommer att gå av stapeln först om 3- 4 år.

  Om du skulle vara sugen på en tripp ut i rymden så får du lägga upp ca 1,2 miljoner kronor och bokning kan du göra med Nätresebyrån i Malmö! :)


  Sommarens favoriter

  Heta singeldestinationer

  1. Mallorca
  2. Turkiet
  3. Cypern
  4. Rhodos
  5. Kreta


  Romantiska pardestinationer

  1. Grekland
  2. Italien
  3. Kroatien
  4. Mallorca
  5. Kryssning i Medelhavet


  Seniorer reser helst till

  1. Mallorca
  2. Kreta
  3. Cypern
  4. Turkiet
  5. Rhodos


  Sommarens mesta städer

  1. Barcelona
  2. Rom
  3. London
  4. Paris
  5. Palma


  Mest underskattat

  1. Tunisien
  2. Turkiet
  3. Mallorca
  4. Bulgarien
  5. Egypten


  Säsongens uppstickare

  1. Tunisien
  2. Turkiet
  3. Kroatien
  4. Rhodos
  5. Egypten

  All information är lånad från Resia


           

  Bilder lånade från Travelpix och Aftonbladet


  OS GULD

  Alltså jag måste bara kommentera det helt fantastiska loppet som Björn Ferry just gjorde. Helt enorm prestation och det var så fruktansvärt roligt att en sådan kämpe som Ferry äntligen får lyckas!
  Grattis Björn Ferry till OS- guldet!! :)


  Bild lånad från www.biathlonevents.se

  In my life

  There are places I'll remember
  All my life, though some have changed
  Some forever, not for better
  Some have gone and some remain
  All these places had their moments
  With lovers and friends, I still can recall
  Some are dead and some are living
  In my life, I've loved them all
                                                         
  - In my Life, John Lennon
  Bilden är från Los Cristianos, Teneriffa

  De hemskaste flygplatserna i världen

  Här kommer listan på dom, enligt mig, åtta värsta flygplatserna i världen.
  Dessa har misslyckats inom flera områden enligt mig. Det kan handla om dålig skyltning och information, att dom helt enkelt är föööör stora så man får gå hur långt som helst (vilket kan vara rätt jobbigt om man stressad...). Vissa har rätt kass mat, och enligt mig så är det rätt viktigt att man får i sig okej mat under resan, särskilt om man flyger långt!
  Sen kan det också handla om en sådan sak som att jag har upplevt personalen som otrevlig och ohjälpsam eller att säkerhetskontrollerna ibland tar absurt lång tid att ta sig igenom.
  (Naturligtvis så har säkert alla dessa flygplatser även några positiva sidor, men för mig har tyvärr de negativa vägt över..)

  1. Frankfurt
  2. Dublin
  3. Fiumicino, Rom
  4. Riga
  5. Sydney
  6. Ezeiza, Buenos Aires
  7. Beauvais, Paris
  8. Sao Paolo, Brasilien (enligt matildeimani.blogg.se)


  Någon som vill tillägga någon hemsk och otrevlig flygplats på den här listan?


  Här är en bild från Amsterdams flygplats, och den har ingenting med min "hemskaste flygplatserna- lista" att göra!


  förmiddagsfunderingar

  Affärsresor, solresor, äventyrsresor, skidresor, långresor, backpackerresor, weekendresor, språkresor, golfresor, kryssningar, charterresor, inrikesresor, vinresor, volontärresor…

  Ja, inte konstigt att turismen är en av världens allra största industrier.

   Visste ni att i finanskristider så skär vi hellre ner på vårt klädkonto och på vårt matkonto än på vårt Resekonto?


  Barcelona hetast i vår!

  London har i över 10 år varit vår mest populära destination för weekendresor men nu verkar det som vi fått en ny favorit!
  Mycket tack vare sol, en fin sandstrand, häftig arkitektur och bra fotboll så seglar nu Spaniens näst högsta stad Barcelona upp på förstaplatsen.
  Några tips då till din Barcelonaresa är bl.a ett besök på det världsberömda Picassomuséet och så får ni spana in alla häftiga och speciella byggnader som arkitekten Antonio Gaudí har designat.
  Två andra heta weekendfavoriter i vår är Prag och Budapest. Till båda dessa städer kan vi hitta relativt billiga resor till och båda städerna har mycket att erbjuda!

            


  Spanien, spanska, spanjorer

  Så vackert land, så vackert språk, så vackra människor.
  Är det konstigt att man trivs där?
  Lyssna på några spanska låtar, vilken känsla, vilken passion..
  Även om man bara förstår hälften vid en snabb lyssning så är
  det en helt annan "feeling" än mycket annat man hör.
  Och det är klart. Spanjorerna är annorlunda än vad "vi" är.
  Det är mer känsla, mer drama och hetare känslor och humörväxlingar.
  Men gör inte det allt lite mer spännande?
  Ger inte det lite extra krydda på tillvaron?

  Det låter mycket om spanjorerna. Vad de än gör så ska det låtas mycket.
  Spelar ingen roll om de bara sitter ner och tar en kaffe, träffar en vän
  i mataffären eller sitter bakom ratten.
  Dom hörs.
  Musik, tutor, rop, skratt och utskällningar.
  Allt i en härlig, fartfylld och sprudlande blandning.

  Har man blivit väldigt mesig om man smälter när man hör dessa
  spanska smörsånger, eller har man bara anpassat sig?
  Jag menar, bor och lever man där så anpassar man sig ju till allt,
  till språk, kultur, mantvanor osv.
  Blir man helt enkelt så hjärntvättad att det är därför som man helt plötsligt
  även tycker att spanska smörsånger är "åååå så vackra"..?
  Men i så fall spelar det faktiskt inte så himla stor roll,
  för jag är gärna lite hjärntvättad och mesig om det betyder att jag får sitta här i min
  soffa, med min dator, prata med mina vänner i Spanien på msn ochsamtidigt nynna med så gott det går i dessa fantastiska spanska texter... mmmm AMOR!


  The seven summits

                       

  En dröm för många- att resa till (och helst bestiga) de högsta berget i varje världsdel. Ganska häftig grej att berätta för barnbarnen :)
  Själv kommer jag nog nöja mig med att besöka Mt. Everest basecamp, en gammal barndomsdröm som jag hoppas kan bli verklighet!

  Res naken!

  Nakenresan beräknas slå rekord i år!
  Dom tre hetaste restrenderna för år 2010:
  Singlar och seniorer reser till Mallis. Romantiken flödar i Grekland och Italien. Och nakenresor väntas slå stort.
  Det spelar ingen roll om du vill flyga eller åka på kryssning, det funkar att göra både och naken.
  Att det sedan rätt länge också går att hitta bra hotell och privata stränder för nudister känner ni säkert till, men nu går det faktiskt även att gå på musuem, restaurang och tetaer helt spritt språngande näck!
  Vad säger ni, alla modetjejer där ute, skulle ni kunna tänka er att åka på semester utan att ta med en enda snygg partyklänning och inte ens en bikini!?

  På gång i världen

  Berlinale: Nu har den stora filmfestivalen i Berlin dragit igång, 11- 21 februari med över 270 000 sålda biljetter och besökare från 136 är det en festival man inte får missa som filmtokig!

  Brit Awards: 16 februari delas priser ut till Englands bästa låtar och artister på en enorm gala i London

  Mardi Gras (fettisdagen) får man inte glömma att fira den 16 februari. Här i Sverige uppmärksammar vi väl främst den här dagen genom att äta en massa semlor, men runt om i världen firas dagen med karnevaler och parader.

  London fashion week: 19- 23 februari kan man spana in 2010 års höst och vinter kollektion i London.

  Kinesiska nyåret firas in den 14 februari och förstås inte bara i Kina utan lite överallt i världen.

  Lördagen den 27 mars 2010 klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation; Earth Hour. Omkring en miljard människor väntas släcka ljuset under en timme för att ge världens makthavare en signal om att vi tycker att klimatfrågan är viktig och att dom bör ta det på allvar. 

  I Teneriffas huvudstad Santa Cruz går Europas största karneval av stapeln den 18 feb– 1 mars. Värt ett besök! :)

                               

  Amazing Race

  TV tips idag: Amazing Race! En tävling mellan lag där dom ska ta sig snabbast möjligt runt jorden. Ett fantastiskt roligt program för oss resenördar och det har fått ta emot flera fina priser!
  Men nu gäller det att skynda sig till tv'n för jag ser precis att det började kl 18.30 på TV6. Enjoy! :)


  Turkiet jättepopulärt i sommar!

  Nu sätter stora resebolag in extraflyg till Turkiet för att möta den stora efterfrågan.
  Bl.a Solresor sätter in 3000 extra platser från Göteborg till Antalya.

  Redan förra året var Turkiet just Solresors allra mest populära destination och verkar bli det även i år, man till och med ökar antalet platser med 43 %.
  Så, varför vill så många människor just till Turkiet?
  Enligt Pauline Berndtsson, informationschef på Solresor, så är det tack vare det solsäkra klimatet och de fina hotellen.
  Men jag (som aldrig har varit i Turkiet) tror att det lika mycket handlar om att det är ett väldigt billigt land för oss, och får man mycket för pengarna är det klart att det är kul att åka dit!
  Har ni varit i Turkiet, och vilka är era bästa tips för dom som vill åka dit?

  Italiensk glass = världens godaste!

  Sitter här och kikar ut på ett vinterruskigt Sverige och längtar till sommaren. När man har tillbringat stora delar av sina somrar i Italien så blir det väl automatiskt så att sommar betyder GLASS! Precis alla äter glass heeela tiden i Italien. På hundra meter går 3 glasskiosker. Och det bästa av allt, det är den där äkta, hemmagjorda glassen gjord på äkta frukt och färsk mjölk.
  Mina favoriter är som alltid skogsbär, jordgubb och choklad. Mums!

                          

  Underbara Öar!

  Här kommer en lista över mina favoritöar, dom flesta har jag varit på själv men vissa har jag blivit tipsade om av vänner som varit där. Vad tycker du saknas på den här listan?

  1. Fiji
  2. Teneriffa
  3. Australien
  4. Nya Zeeland
  5. Bornholm
  6. Guadeloupe
  7. Sicilien
  8. Maldiverna
  9. Santorini
  10. Jamaica

  Dagens bild blir tvåan på listan: Teneriffa. Här är solnedgången över Playa las Vistas på södra delen av ön.

              


  Europas bästa!

  Listan på mina absoluta favoritstäder i Europa:

  1. Paris
  2. Rom
  3. Köpenhamn
  4. Venedig
  5. Stockholm
  6. Barcelona
  7. Madrid
  8. Puerto de la Cruz
  9. Amsterdam
  10. Dublin

               

  (Några bilder från min förra resa till den enligt mig vackraste staden i Europa: Paris)

  Så nu vill jag förstås ha in era listor! Favoritstäder i Europa, favoritstäder i världen osv osv!


  Överallt!

  Det är helt fantastiskt att vi kan läsa om resande precis överallt nuförtiden! Alla dagstidningar och kvällstidningar har sin egen reseavdelning, det finns tusentals resesajter på nätet och möngder av resemagazin att drunkna i.
  Om inte detta vore nog så kan vi varje dag ta del av andra människors resetips vis resedagboken och folks privata semesterbilder på facebook.
  Dom gamla resekatalogerna som en gång var så underbara att en gång i halvåret hämta på resebyårn känns plötsligt ganska omoderna.
  Men jag kan trots det gilla känslan av att ha en helt ny resekatalog i knät. At snabbt bläddra fram sidan "nyheter" och kolla in vad dom stora resebolagen erbjuder för intressanta destinationer just i år.
  Hur bestämmer du vart du ska åka nästa gång? Har du vänner som tipsar, söker du på interent eller går du in på en resebyrå och lägger beslag på en rykande färsk katalog?


                                        En liten bild från South Sea Island, Fiji
                                       

  Nya Guineas hemligheter

  Jag har just sett en fantastisk dokumentär på svt om en av jordens minst exploaterade platser och det var enormt fascinerande. Tänk att få  åka till och uppleva en plats där ingen någonsin varit före dig? Det känns faktiskt lite trist att det finns så enormt få sådana platser kvar på jorden idag.
  I den här dokumentären hittade dom iallafall mängder med arter som aldrig förr har dokumenterats och man blev bara såå sugen på att få ge sig ut på äventyr!

  Här är länken till svt's sida om "Expedition Nya Guinea"

  http://svt.se/2.122459/expedition_nya_guinea?lid=is_search527895&lpos=indexSite0&from=siteSearch&queryArt527895=nya+guinea&doneSearch=true

  Natt

  Natten här i en liten by i Jämtland är fantastisk, passar på att ta nattpromenader varje gång jag är här.
  Natten är svart, luften jättekall och frisk, himlen helt stjärnklar, fullt med snö överallt och förstås är det heeelt tyst.
  Fantastiskt vilken frihetskänsla! Eller är det bara jag som är från "landet" som tycker att det är frihet?
  Är det möjligt att vissa känner större frihet av att promenera genom en stad full med ljud, ljus och människor?


  Nakenkamera

   

  Nakenkameran kommer närmare och närmare, nu införs den på Kastrups flygplats i Köpenhamn!

  Många tror att det betyder att det bara är en tidsfråga tills vi måste passera en nakenkamera även på de svenska flygplatserna..
  För egen del spelar det inte så stor roll känner jag. Jag har inget att dölja och jag har inga konstiga saker under kläderna att skämmas över, inga intimpiercings eller silikoninlägg.
  Men jag kan förstå att många tycker att de känns obehagligt att både bröst och könsorgan syns i kameran..

  Vad tycker ni? Är det ok att scanna oss in på bara kroppen i jakt på terrorister? Eller är det helt enkelt för integritetskränkande?                     


  Mat!

  En viktig sak när vi reser är ju faktiskt maten, eller iallafall för mig! Prova nya spännande rätter och gärna sådana som är typiska för just den platsen eller det landet som vi befinner oss i.
  Idag så kan man ju köpa det mesta på vilken mataffär som helst i Sverige, jag tänker sushi, spansk skinka (jámon serrano), tortellini osv osv.. Kort sagt kan vi hitta mat från alla världens hörn i vår egen lokala mataffär vilket jag tycker är både positivt och negativt.
  Fint att vi kan variera oss så mycket nu tack vare det stora utbudet, men lite trist just för att vissa saker kanske borde fått fortsätta att vara speciellt för ett visst land?
  Men! Fortfarande så smakar ju Thai-maten bäst i Thailand, det finns inga som gör bättre glass än den man får i Italien och vem åker till Japan utan att prova "äkta sushi"? 
  För det är ju faktiskt så, hur mycket vi än försöker, så blir ju ändå det äkta och genuina det bästa.
  Nu undrar jag förstås vilka som är era favoriträtter från något annat land, och om ni har några andra spännande matminnen? Som avslutning får ni en bild på en härlig hemmalagad ÄKTA spansk Paella!  Abu Dhabi
  Hotell i Abu Dhabi ligger långt upp på listan över dyraste hotellnätterna i världen, och med alla lyxhotell som byggts där de senaste åren så trodde jag till och med att dom skulle ligga allra högst upp.
  Vad ska man tycka om Abu Dhabi egentligen? Är det bara galenskap eller är det häftigt att man kan bygga upp en lyxstad från i stort sett ingenting?

  Världens dyraste hotellstäder år 2009

  Stad

  Hotellpris per rum och natt

  Moskva (1)

  3 081 kronor

  Abu Dhabi  (5)

  2 581 kronor

  New York (2)

  2 354 kronor

  Paris (3) 

  2 324 kronor

  Manama (20)

  2 189 kronor

  Milano (6) 

  2 147 kronor

  Genève (7)

  2 140 kronor

  Köpenhamn (12)

  2 112 kronor

  Washington (19)

  2 075 kronor

  Athen (17)

  2 055 kronor


  (listan lånad från DN)

  Kanske tur att jag iallafall för tillfället inte är sådär jättesugen på att resa till Moskva..

  Resecitat

  Det finns mycket roligt och tänkvärt sagt om att resa, här samlar jag några citat som jag gillar. Har du något favoritcitat som du vill dela med dig av?


   “The worst thing about being a tourist is having other tourists recognize you as a tourist.” – Russell Baker


   “On a New York subway you get fined for spitting, but you can throw up for nothing.” – Lewis Grizzard


   “Climbing K2 or floating the Grand Canyon in an inner tube. There are some things one would rather have done than do.” – Edward Abbey


   “If you are going through hell, keep going.” – Winston Churchill


  Caminando por la vida

  ”Caminando por la vida” betyder ”vandrar genom livet” på spanska och är egentligen titeln på en låt av Melendi och den har spritt mycket ljus och värme i mitt liv.

  http://www.youtube.com/watch?v=74-EpEj5E0k&feature=related där har ni en skakig liveversion av låten! :)

  Vad betyder resande för dig? Är du en van resenär, kanske till och med en globetrotter eller är du en drömmare som har svårt att ta det första steget ut i världen?


  RSS 2.0