Folkdräkt någon?

Svenska turistföreningen har fått för sig att man ska lyfta de svenska folkdräkterna och anordnar nu en tävling för 25 elever från designskolor i Sverige.
Tanken är att de ska ta fram nya folkdräkter, en för varje landskap.

Anledningen är att Svenska turistföreningen (STF) fyller 125 år i år och vill fira det med nya folkdräkter som speglar och visar upp dagens Sverige.
Igår startade tävlingen och alla designers har fått välja ett landskap dit de nu ska åka för att leta information och få inspiration för att skapa en folkdräkt som matchar landskapet.

Deltagarna har fått en egen blogg på www.folkdrakt20.se och det är besökarna på siten som bestämmer finalisterna. Den slutgiltliga vinnaren utses den 27e maj. Det vinnande bidraget kommer att överlämnas som en gåva till kronprinsessan eller Daniel som en bröllopsgåva.
Om du vill se hur det går med arbetet och vill rösta på din favorit så spana in sidan www.folkdrakt20.se

Ja, vad ska man säga? Är detta ett bra sätt att modernisera folkdräkten? Vad tycker ni om folkdräkter? Vackert eller bara gammalmodigt?


paradiset för en geografinörd

Om ni inte redan provat geografi/resetesten som finns både på DN:s hemsida och även att hitta på facebook, så måste ni göra det.. jag kan fastna hur länge som helst i mina försök att få bättre och bättre poäng.. :)

Här är adressen för att komma till DN:s resetest!

http://www.svd.se/resor/resetest/resetest-varlden_633777.svd

gonatt på er och lycka till med testet.. :)


vulcano

Hela 15 000 engelska turister ska tydligen vara "strandsatta" utomlands någonstans pga flygindustrins vulkan-kris. Premiärminister Gordon Brown tänker undsätta sin landsmän och skickar nu iväg tre fartyg ur brittiska flottan för att hämta hem de engelska turisterna, allra flest från Spanien.

I övrigt känns det som att askan borde kunna börja dra vidare nu va.. Såg en facebook-grupp som tyckte att vi alla skulle ta de blåsverktyg vi har tillgängliga och gå ut och blåsa bort askan...
Vad tror ni kommer hända? Jag menar sist den här vulkanen hade utbrott så låg det aska kvar i luften i ett år efter utbrottet...En vacker snöklädd Teide på Teneriffa vintern 2008. Den vulkan som är Spaniens allra högsta berg!

Italiensk pastafest!

haha, så himla nice, måste bara skriva om vad jag just läste i DN! En äkta italiensk pastafest i den lilla byn Borghetto där man dukar upp långbord på den 1,3 km långa bron som finns i byn.

– Det räcker ändå inte till trots dubbla rader. På ett par ställen måste vi sätta tre rader. Antalet gäster som vill delta växer för varje år, säger festens generalsekreterare Gianni Veronesi som driver en av Valeggios restauranger.

Man räknar med runt 4500 gäster, och vad äter man då? Jo, äkta hemmagjord tortellini förstås.. :) För att mätta alla gäster räknar man med att tillverka ca 600 000 små pastaknyten (givetvis för hand) och till degen går det åt 1 250 kilo mjöl och 1 200 ägg.
Biljetterna kostar 65 euro och såls slut långt i förväg för det här är en väldigt populär fest. Men i det priset ingår förutom tortellini även en kötträtt, samt förätt och efterrätt och förstås kaffe och grappa.

Visst låter det fantastiskt mysigt? Om någon skulle vara intresserad av en äkta genuin italiensk pastafest så får man söka sig till den lilla byn Borghetto i kommunen Valeggio sul Mincio i norra Italien.

Buon Appetito! :)


Impopulärt

Nu känns som en bra tid för en storstadsweekend, håller ni inte med? Möta våren på en uteservering i Rom, eller känna solen i ansiktet på en Seine-tur i Paris. Varför inte en spansk weekend i allas vår favoritstad Barcelona?
Själv är jag lite sugen även på Prag, Palma och Lissabon.
Men dagens inlägg skulle faktiskt egentligen handla om de städer som är allra minst populära. På vagabond.se har jag hittat en lista som flygresor.se står bakom. Där radar man upp de städer som vi svenskar är allra minst intresserade av.
Vad tycker ni om följande lista? Är det någon av dessa städer som ni kanske tycker är alldeles fantastisk och inte alls förtjänar att ligga så långt ner?

Huvudstäderna som inte lockar svenskarna

1. Tbilisi, Georgien
2. Bratislava, Slovakien
3. Baku, Azerbajdzjan
4. Minsk, Vitryssland
5. Tirana, Albanien
6. Ljubljana, Slovenien
7. Luxemburg
8. Vilnius, Litauen
9. Podgorica, Montenegro
10. Valetta, Malta


Dags för en update!

Nu ni kära vänner har jag fått tillbaka orken och lusten, och vi kör en liten update på vad som hänt i den spännande rese- och turismbranschen den senaste veckan.

Det allra största får vi väl kanske säga är vulkanutbrottet på Island vars aska stoppar allt mer flygtrafik i Europa. I Sverige stoppas troligen all flygtrafik och texiI London och även i andra städer i England har trafiken redan stannat på alla flygplatser. Under dagen väntas flera andra västeuropeiska länder stoppa flygtrafiken.
Alla ni som har bokat en resa under närmaste tiden, håll er uppdaterade på läget! Iallafall SAS erbjuder resenärer på inställda flyg ombokning till senare datum eller pengarna tillbaka.

Vi har haft oroligheter i Thailand och Sveriges ambassad i Bangkok skriver följande om det som hänt:
"Sedan fyra veckor pågår större demonstrationer i centrala Bangkok. Demonstranternas krav är att regeringen avgår och parlamentet upplöses. Under lördagen den 10 april ägde våldsamma sammandrabbningar rum mellan demonstranter och polis och militär när säkerhetsstyrkorna försökte bryta upp demonstrationerna kring demokratimonumentet i Bangkok."
Vill man hitta den nyaste informationen om situationen gör man det bäst på de engelskspråkiga thailändska dagstidningarnas hemsidor:
www.bangkokpost.com     www.nationmultimedia.com
Sveriges ambassad i Thailand avråder från resor till de sydligaste provinserna i Thailand och säger att man även bör undvika att resa över gränsen mellan Thailand och Malaysia.

Över till något roligare.. Det har slagits nytt rekord i antal passagerare på en kryssningsbåt. Det är det relativt nya kryssningsfartyget Oasis of the Seas som fått sätta det nya rekordet. Oasis of the Seas är världens just nu största kryssningsfartygoch blev det första första fartyg att ta fler än 6 000 passagerare.

Resesajten bortabra.se berättar om ett nytt koncept för morgontrötta resenärer. För håller du inte med om att att när det gäller resor så finns fortfarande någon gammal förlegad "regel" om att man måste ställa väcakrklockan i ottan, trots att man är ledig.
.
Nu har ett reseföretag i Kalifornien insett detta och startat gruppresor där dagsprogrammet startar runt klockan 12 på dagen. Deras resor kallas "Crack of Noon Tours" och är perfekta för dom som älskar god mat och dryck samt vill se sevärdheter, men inte kliva upp toktidigt. Man kan tydligen nischa sig hur som helst these days.. :)

Sen ett litet tips för dig som gillar att läsa om resor, svd.se har en GRYM resedel som uppdateras ofta och har en uppenbart kunnig redaktion.

Med det var det over and out från mig för idag. Avslutar med en härlig bild från Iguazúvattenfallen (världens största) på gränsen mellan Argentina och Brasilien som jag hade äran att få besöka i somras.
RSS 2.0