På menyn i Indonesien

Den här bilden har jag väl aldrig visat förut?



Dn en tog jag förra året på en liten restaurang i Yogjakarta i Indonesien. Dock var jag varken sugen på grillad kobra eller pytonormssoppa just då så jag stod över läckerheterna på den sidan i menyn....

Det satt fint!



När man aldrig äter snabbmat annars (ok, förutom en och annan kebab sena kvällar i vimlet) så satt det grymt fint med lite fettig och sunkig snabbmat häromdagen! Vi var på centro comercial Adriatico i Portogruaro och handlade mat på det gigantiska Carrefour som finns där och då satte hunger in. I övrigt börjar det kännas i luften att säsongen snart är slut. Flera har redan gjort sin sista dag på jobbet, många gör den på söndag och det är lite kyligare i luften. Träden har precis börjat tappa löven och det är lugnare i mataffären, hösten är här helt enkelt!




Terrorister

(oj det ordet kanske man inte bör skriva på nätet, kanske någon tror att jag planerar ett dåd?) Iallafall var det just terrorister grabbarna såg ut som igår. Jag följde med dem till paintballskogen och fick för första gången se nästan hela gänget (fattades tre pers) i full mundering. Jag måste säga att de varit riktigt duktiga och kreativa i skapandet av sina uniformer. Medans grabbarna sedan lekte krig satt jag i solen och läste bok. Det ska vara gött att leva!




Reseförberedelser..

Igår passade jag på att inhandla lite smått och gott inför resan, det är ju inte så himla lång tid kvar och det känns som att närmaste veckorna nu innan resan kommer att rusa iväg!



Den lilla svarta : ryggsäcken som kommer att vara min bästa vän och min värsta fiende i 40 dagar. Vi har bestämt oss för att resa endast med handbaggage så denna 50 l säck ska rymma allt jag kan tänkas behöva. Den kommer från märket Quechua och blev min för 39 euro.



Nyttigheter : Midjeväska, eller snarare en tunn magficka för pengar och pass. (precis en sådan som mamma tyckte jag skulle ha i Paris när jag åkte dit som 17-åring och jag tyckte att det var det töntigaste jag någonsin hört. 10 år senare kan jag tycka att det känns ganska tryggt att ha pengarna på magen.) Den lilla rosa ringen är en klocka som tål vatten, iallafall ner till några meter, och 6 euro tyckte jag den var värd. Jag behöver ju iallafall inte oroa mig att någon stjäl min klocka.. Den lilla grön/svarta grejen på bilden är en liten sak i tyg som när man vecklar upp den blir en supertunn ryggsäck. 3 euro kändes det värt att investera i en extraryggsäck för små dagsturer.



Regnsäker jacka : Då vi dyker upp i centralamerika just i slutet av deras regnperiod kan det antagligen vara lite sisådär med vädret. Därför investerade jag 35 euro i en vattentät jacka, som är tunn och skön och dessutom har en färg som gör det lätt för Manu att hålla koll på vart jag befinner mig (lite lätt lysande grön). :)

Det var det för nu, i övrigt har jag precis insett att jag inte kan ta med mitt multi-tool (typ som en enkel variant av en sån där värsting kniv med alla möjliga olika funktioner) som annars följer med mig överallt. Man vet ju aldrig vad man kan behöva öppna/klippa/skära/mäta/skruva... Men det här att resa med endast handbaggage gör ju att sådana potentiella mordvapen får stryka på foten.

Sockerfri glass!

För några dagar sedan hade vi ett historiskt ögonblick på Slurp. Vi tillverkade för första gången sockerfri glass. Sorterna var hasselnöt och persika och de blev jättebra! Då och då kommer det förbi någon som frågar efter glass utan socker och det vore verkligen toppen att alltid kunna erbjuda det. Naturligtvis måste glassen sötas på något vis och vi valde metoden med Stevia, även kallad Sötflockel på svenska. Det är en växt från Paraguay och det krävs väldigt lite av detta sötningsmedel i jämförelse med vanligt socker.



Nog om detta; idag är jag ledig och först ut väntar promenad med syrran och i eftermiddag blir det en tur till sportaffären Decathlon för att köpa en ryggsäck inför resan!

Dränkt katt

Vi slutade jättetidigt efter dagens glasstillverkning, redan tjugo i ett kunde vi ställa ifrån oss moppen och kasta in tvätten i tvättmaskinen efter avslutad tillverkning och efterföljande städning. I vanliga fall brukar vi inte vara klara förrän iallafall en halvtimme senare. Trots detta hann jag inte enda hem innan REGNET satte igång..... Dessa dagar regnar det varje dag, men det har varit vänligt nog att regna som värst nattetid hittills, men inte idag inte! Men men, det var bara att acceptera situationen och trampa på aom bara den där på cykeln på vägen hem;





Nu blir det lunch (färsk, fylld pasta och röd pesto) och därefter vaniljte och bok i sängen! God eftermiddag på er!

Nu är jag beväpnad

Igår fick jag en överraskning, en liten present i form av ett superhäftigt halsband! Det är så kul att få små presenter ibland, och visst är det snyggt!? :)





Tack Manu! ;)


Lite mer detaljer.

Så den 2 okt lämnar vi alltså Venedig och mellanlandar i Frankfurt samt i Santo Domingo (Domenikanska Republiken) på vår väg till San Jose, Costa Rica. Väl där chillar, surfar och dyker vi. Sedan när vi känner oss klara med Costa Rica tar vi eventuellt en sväng in i Nicaragua innan vi åker ut till Cuba i några dagar. Där har vi en bekant som vi ska hälsa på och så ska vi kolla in Havanna. Därefter fortsätter vi norrut mot Cancún i Mexico där fokus kommer att ligga på kultur. Vi ska kolla in gamla tempel och andra spännande Maya/aztekgrejer och förstås sola och bada på Cancúns vackra stränder. Sedan flyger vi hemåt, via Manchester och anländer till Venedig den 9 nov på kvällen. Spännande va!? :)

Såhär glada och lättade är vi över att ÄNTLIGEN ha fått ändan ur och fixat biljetterna!




BOKAT BOKAT BOKAT

Dit; Venedig- San Jose (Costa Rica) 2 oktober, hem; Cancún- Venedig 09 november. Äntligen klart! Puh! Skriver mer sen!




Lugn middag på tu-man-hand...

Igår fick jag en ledig kväll och jag och Manu bestämde oss för att för en gångs skull laga en ordentlig middag hemma, och dessutom kunna göra några matlådor. Vi bestämde oss för köttbullar i tomatsås med ris och stekt zucchini och åkte iväg och handlade kött och allt som behövdes. Riktigt hungriga var vi när vi kom hem så när väl köttbullarna var rullade å i pannan å riset på kokning så började vi duka och då hände det som inte fick hända; GASEN TOG SLUT! De ramsorna som kom ur Manus mun var riktigt imponerande och inget som bör återges här. Det ska tilläggas att klockan hunnit bli halv nio och vi insåg snabbt att de som säljer gas redan hade stängt. Manu for runt några varv i köket, satte sig ner och svor lite mer, rev sig i håret, svor ännu mer och började sedan ringa runt. Tillslut fick han tag i en vän som hade numret till en bekant som har ett företag som säljer gas. Manu ringde honom men imget svar (plats för ännu mer svordomar) men plötsligt ringde killen upp och Manu lyckades få tillstånd att åka till affären och gå in på bakgården, trots att det var stängt, och förse sig själv med en gastub. Men frakta den på cykel? Nej, vi fick låna en kompis bil och så iväg för att hämta gasen. Då kom Manu på att det krävs ett redskap för att montera fast tuben (ännu mer svordomar) men det löste sig ganska snabbt då han efter några samtal fick tag på en vän som äger ett sånt så det fick vi åka och hämta. Efter ca en timme kunde vi så laga klart vår mat och avnjuta våra smarriga köttbullar tillslut.

Men jag lärde mig en sak om Manu; när han är riktigt hungrig är han till och med mer lättirriterad och nervös än mig!!!

Svensk lunch

Lax-, och äggmackor samt ett glas fläderblomssaft. Så fruktansvärt gott och ganska svenskt insåg jag nu även. Ok att brödet är italienska ciabatta men pålägget är desto mer nordiskt.



På tal om ingenting: det enda svenska ord som mina kollegor här i Italien lärt sig är "Jävlar". Undrar hur dom snappat upp det....

En specialare

Igår efter jobbet unnade jag mig en specialglass. Det är ju lite av lyxen, men kanske också lite av faran med mitt jobb... Igår blev det lite lite lite av fem olika sorter; nutella, maräng, hasselnöt, mandel och choklad. Detta toppades med grädde samt Tia Maria topping. Vilken utsökt kombination! Lyckades dessutom somna som en klubbad säl när jag kom hem trots den sockerchocken! :)




Cozze

Igår blev det blåmusslemiddag! Nåt av det godaste som finns!! På kvällen började det regna och vi kände de första dropparna på vägen hem från restaurangen. Därefter har det regnat i natt och hela dagen fram till nu. Det är så skönt och uppfriskande efter all denna hetta i juli!







10 euro kostade en sådan här "båt" med cozze (blåmusslor). Det var det lätt värt!

Lyxbilar

Nu när Jamaicanerna har lämnat så har det kommit nya gäster till vårt grannhotell. Sedan några dagar står dessa snyggingar parkerade utanför:



Ferrari, ferrari och lambourghini. Dock intr med italienska registreringsskyltar utan de har brummat ner hit från Österrike. Det hörs ända in i vårt sovrum när de startar motorerna!!

Årets fulaste fest...

Igår var det vår roomie Giulios födelsedagsfest, och som alltid var det en temafest. Han står bakom flera legendariska temafester sedan tidigare, bland annat Jesusfesten på stranden för två år sedan. Igår var temat FUL. Jag tänkte till och klädde mig sedan som en otroligt avdankad och dagen-efter partypingla, ni vet med läppstiftet utkletat, mascaran runnen och ögonskuggan utsmetad mot öronen. Håret tuperades och sprayades för att få den riktiga dagenefter-känslan av någon som sovit typ max en timme i konstig ställning. I övrigt hade vi flera killar med unibrown (ett enda sammanhängande ögonbryn), det var så återkommande att det måste räknas som det allra fulaste. Manus bror hade gjort det med riktigt hår från sitt eget ben som han limmat fast mellan ögonbrynen. Manu målade sig finnig i hela ansiktet och vattenkammade håret, Arianna var en gammal tant med vårtor i ansiktet, Luca var en svettig kebabförsäljare i fläckigt vitt linne och Beppe hade rakat både skägg och huvud alldels fläckigt och osymmetriskt. Det fanns flera olika sätt att tolka temat.


Här skulle det nu givetvis kommit en bildkavalkad men jag lyckades glömma telefonen på jobbet igårkväll och kameran ville jag inte ta med. Så det finns inga bilder, och tur är väl kanske det :)

Present

Jag berättade ju för ett tag sen om kvinnan som fått reda på att jag var svensk och kom förbi på jobbet och undrade om jag kunde översätta en grej. Ny har hon skickat mig en present som tack för hjälpen! Hon tillverkar nämligen flaggor i trä och jag fick lämpligt nog en svensk/italiensk handmålad flagga! Tack! Den får följa med till mitt och Manus nya hem på Tenerife som en hyllning till våras båda ursprung.








Rekord

Hej! Hur står det till? Vi har överlevt ferragosto - och satt REKORD i försäljning i glassbaren! Häftigt för ett ställe som ändå sålt Lignanos populäraste glass i snart 20 år!! Igårkväll hade vi extremt mycket folk och gjorde absurda mängder glass. En vanlig dag i juli/augusti tillverkar och säljer vi ca 180 kg (vilket är väldigt mycket bara det). Igår var vi uppe i ca 250 kg. 250 kg glass på en dag!!!!! Herregud vad folk äter glass... Det är egentligen den enda försäljningen vi har, plus is-slush i olika smaker, hemmagjorda isglassar, läsk i burk och vattenflaskor. Lite mörbultad kände man sig när man klev ut ur baren igårkväll efter avslutat kvällspass kan jag säga...




högsäsong

Ferragosto... veckan som alla hatar samtidigt som de älskar den. Lignano är så fullt med folk att man får trängas i affärer, på gator, på stranden och tyvärr trängs det även ordentligt utanför Gelateria Slurp (min glassbar). Särskilt en mulen och regning dag som idag när folk inte kunde gå på stranden, herregud vad mycket folk på stan. Jag blev panikinkallad till jobbet kl 17 (skulle ha börjat kl 19.30) och kom därifrån nu vid 23 tiden. Detta efter att givetvis ha gjort min obligatoriska timmar i produktionslabbet på morgonen. Som tur är bjöd chefen på middag iallafall, det blev en maxipizza som delades systerligt och broderligt mellan oss kollegor (på stående fot i förrådet)... haha... men snart, snart är ferragosto slut!





Töntar

Igår på min lediga dag gjorde jag och Manu nåt som han tycker är väldigt töntigt: vi gick på gymmet tillsammans! Han går ju regelbundet nu under sommaren och har köpt ett kort för tre månader. Jag skulle gärna gå också men jobbar så mycket så jag har verkligen inte tid! Men igår passade jag på och hängde med! 8 euro för en dag så jag tänkte att det är väl bäst att träna ordentligt för att få valuta för pengarna. Och i och med att det var typ enda gången på hela sommaren som jag tränade så la jag inte heller fokus på någon specifik muskelgrupp utan passa på att köra nästan hela kroppen plus löpband. Aj aj aj vad ont jag har i hela kroppen idag! Är huvudet dumt får kroppen lida.



Men vi så väl iallafall sportiga och hurtiga ut innan vi begav oss till gymmet? (Tänkte att det är bäst att ta en bild för att bevara den stora dagen när Susanne tränade!)

Weekend

Är det kanske påväg att bl en weekendresa till en Europeisk storstad även i år? Från oss här i Italien kostar tåget 80 euro upp till Wien, vilket känns som en rätt överkomlig summa. Där möter vi upp den äldre generationen i familjen och sedan utforskar vi Wien tillsammans (vilt chitchattande på vår bästa tyska) i några dagar. Det vore väl ett mysigt höstäventyr!
 
Såhär såg det ut på min, mamsen och papsens weekend till Paris i fjol:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reslust

Nu känns det som att det börjar bli nog med Lignano och Italien för i år. Dags att röra på sig och se något nytt! Är väldigt sugen på att packa min väska och dra: andas lite annan luft och träffa lite andra människor... Men men, lite mer än en månad kvar på jobbet nu och sedan väntar semester även för oss! Can't wait! (Men redan imorgon är det mini-semester för då är jag ledig!!) :)






After Work

En afterwork för mig blir ju inte vid 17-tiden som för normala människor hemma i Sverige utan istället runt 23.30-snåret när jag slutar. Då möter jag upp vännerna ute någonstans för att inte åka rakt hem och kasta mig i sängen. Man har lite för mkt energi efter jobbet så det är skönt att sätta sig ner en stund innan läggdags för man kan inte somna direkt ändå. Här kommer lite blandad mix från hur det kan se ut dessa kvällar:

















Igår var det förresten San Lorenzo, natten då man kan se en massa stjärnor falla. Vi smet upp på en takterass och kollade in himlen, och såg 4-5 stjärnfall! Varför kan man se så mkt fallande stjärnor just natten till idag?

Kanske inte ser så mkt ut

Nej det kanske inte ser så mycket ut för världen, men det är värt sin vikt i guld. Här ser ni något som är få förunnat:



En liten bägare med chokladglass. Men inte vilken glass som helst, utan den som precis precis kommit ut ur maskinen! Så mjuk, så mild, så smakrik och god! Detta är en lyx som vi kan unna oss, vi gelataios (glassmakare på italienska). Att vi dessutom jobbar på den glassbaren som gör (enligt våra återkommande gäster) Lignanos bästa glass, det gör ju inte saken sämre.

Saftigt

Jag är inget större fan av vattenmelon, men eftersom alla fulkomligen äääääälskar vattenmelon här så mer eller mindre "tvingas" man ju att äta det ibland.







En klassiker är att köpa med sig vattenmelon till stranden tex, och kånka med sig skärbräda och kniv och sedan delas den systerligt och broderligt. Dessa bilder är från en utflykt till floden för nån vecka sedan och ja.... jag får väl erkänna att just där och då tyckte även jag att det var rätt gott och läskande!

Hur svårt kan det vara att säga bägare?

I Sverige beställer man glass i antingen strut/våffla eller i en bägare. Fler ord finns inte. En bägare i Italien heter copetta (alt. Copa) men alltsomoftast hör man ord som bicchiere (glas), bicchierino (litet glas) vaschetta (box/låda), tazzina (liten kopp), scattolina (ask) men vi har även fått höra panchina (bänk). För strut finns det inte lika många varianter, men den roligaste är nog Bastone (käpp). Alltså helt seriöst; en man beställde en kula på käpp! Italienare alltså.....



Min chef i glasseriet: Alberto. Han och min pojkvän är väl några av de få som faktiskt beställer glass precis som man ska... "una pallina nella copetta per favore" utan att blanda in askar, bänkar och käppar.... :)

Lyx

Att kunna plocka allt detta i sitt eget lilla grönsaksland, det är lyxigt det!



Idag har vi varit på Aquasplash (vattenlandet) och lekt som om vi vore barn på nytt. Därefter var jag så trött att jag siestade alldeles för länge och därav sitter jag här nu med en middag bestående av hårdbrödmackor med keso. Och en apelsin. Hinner inte laga något innan jag måste åka till jobbet. Inte så glamoröst ikväll med andra ord.

Restaurangbesök

Igårkväll tog jag och Manu samt hans kusin Fabio (som bor på Sicilien men är här och hälsar på nu) bussen (!) till längst ut i Lignano Sabbiadoro. Här cyklar man ju egentligen överallt hela tiden, men för er som läst förra inlägget vet ni ju att Manu har lite problem med sin cykel.
Iallafall; längst ut i Sabbiadoro ligger ju hamnen och där finns flera trevliga fisk,-och skaldjursreatauranger. Vi besökte den där våran vän Lisa jobbar och fick ordentligt med mat!!



Manu och Fabio med varsin gigantisk tallrik med skaldjurspasta



Jag åt faktiskt bara en antipasto, men ni ser ju själva hur stor den var så det räckte gott åt mig!

Sedan gick jag och Manu en sväng på Luna Park (tivolit) och provade vår styrka på boxningsbollen samt med den stora hammaren som man ska slå på en grej (haha någob som fattar vad jag menar?) Minns att jag alltid varit fascinerad av att veta hur hårt jag kunde slå den där hammaren, när jag var liten och var på tivoli var det jag (liten, blond tjej) och dom stora muskliga grabbarna som stod och hamrade för att försöka skicka upp mätaren så högt som möjligt.

6 km promenad...

...i 35 gradig värme känns både i huvudet och i benen. Hade någonstand inombords hoppats på att jag skulle träna lite i sommar, och spela tennis... Men pga jobbet och den här extrema värmen så finns det helt enkelt ingen extra energi och ork (eller tid) över till sådant.





Men idag (på min lediga dag) hände det! Jag och syrran gick från Pineta till Sabbiadoro för att jag skulle gå på banken och så passade vi på att få lite motion och sol samtidigt. Det blev dessutom ett stopp för en frozen yoghurt med hallon... :)

I övrigt lyckades nog Manu sätta in dödsstöten på sin kära cykel igårkväll på väg hem då han och hans kusin "racade" och tryckte in varandra i trottoarkanterna...





En aning snett skulle man väl kunna kalla hans framhjul. Vi får se vad cykelreparatören säger i eftermiddag, är den dödsdömd eller icke...




David Guetta

Igårkväll gick sommarens event av stapeln här i Lignano. Världens mest kända och välbetalda DJ (just nu) kom till stan. David Guetta står bakom väldigt mycket av den musik som hörs på radion så de flesta av låtarna på konserten kändes igen! Jag slutade redan kl 23 fantastiskt nog och cyklade bort mot konserten och stadion för att möta upp Manu med vänner som hängde där utanför och lyssnade (då de ej hade biljetter). När jag hade fem min kvar på cykel ringer Manu och säger att han har lyckats få en biljett och är påväg in just i det ögonblicket. Hans kompis Erik jobbar på Lignanos lyxhotell Greif och där bodde givetis Guetta, Erik som hans personlige servitör (!) fick ett antal biljetter som tack och där var Manus väg in... Jag blev givetvis sur men fortsatte dit ändå och satte mig utanför och lyssnade. Efter ca en timme ringde Manu o sa jag fick skynda mig till ingången för då skulle Erik till hotellet och förbereda Guettas middag. Manu tog hans biljett, gick ut och gav den till mig och med den fick jag gå in!









Så tillsammans med 20 000 besökare (som betalt dyrt för sina biljetter) dansade vi lös i den nattliga värmen. Det var en riktigt häftig show med mycket effekter och naturligtvis var vi tvugna (tyckte Manu) att tränga oss i stort sett hela vägen längst fram, därav närbilden på Guetta himself.


Fredagskvällen

När jag slutade igårkväll mötte jag upp Manu och gänget på tvillingarnas restaurang. Det visade sig att de även adopterat Afrikas snabbaste man (som jag skrev om i förra inlägget). De hade varit och käkat middag tillsammans och spelat en massa manliga spel (bordfotboll, boxningsboll osv) och Gabriel hade vunnit i allt... haha... Men så är det inte för intet som han åker till Moskva på måndag för att tävla i VM. Han var väldigt trevlig iaf.



Gabriels fyra fingrar symboliserar kvällens fyra viktiga segrar över Manu i olika grenar... :)

Afrikas snabbaste

Det är inte bara Jamaicaner som huserar på hotellet brevid oss. När jag träffade Manu igårkväll efter jobbet berättade han exalterat att Afrikas snabbaste man varit hemma hos oss! Gabriel Mvumvure som sprungit 100 m på 9.98 i år hade blivit masserad av vår roomie Giulio och hade av oklara anledningar sedan följt med honom hem. Där möttes de av Manu som precis kommit hem från gymmet och stod och stekte ägg. Manu frågade Gabriel vem han var och han hade tydligen presenterat sig som Afrikas snabbaste man, haha hade Manu skrattat och presenterat sig som Lignanos starkaste man medan han flexat lite med biscepsen. Sedan fick han genom sin vän Beppe som är friidrottare reda på att det faktiskt var sant... Men Gabriel Mvumvure hade tydligen varit en riktigt trevlig prick som det hade varit lätt att prata och skämta med, så nu ska vi alltid heja på honom! :)

I övrigt allt ok här, sjukt varmt som vanligt men idag var det iallafall lönedags och det blev en ganska trevlig summa denna månaden (efter 226 timmar och 20 mins jobb i juli) så jag är nöjd!

Saknar dock detta:





Puss till er där hemma!

Äggmacka??

Man skulle ju lätt kunna tro att jag lagt ett helt ägg på min macka:



Men det kan jag lova att det inte är! Det är en alldeles underbart saftig mozzarella di bufala direkt från Napoli, fantastiskt!

RSS 2.0