Mitt drömhus



Vart kan jag hitta det här huset eller vart kan jag bygga mitt eget liknande? Det är frågan för det är ju verkligen helt fantastiskt...

Paintball

Om jag inte mämnt nåt om det tidigare så har ju grabbarna köpt paintballgrejer. De blev så inspirerade när vi var i Kroatien och spelade så de övertalade de andra att hänga på, och nu är de åtta personer som spelar så fort de har tid över...



Grejorn beställdes från Portugal via internet och det var ganska exalterade miner när paketet kom (tänk er 8 smågrabbar på julafton typ).



Förutom själva bössan bestod det stora paketet av ammunition, dvs små runda kulor fulla med färg. Dessutom beställde de ordentliga skyddsmasker för ansiktet och nu håller de på att sy/knåpa/fixa resten av klädseln. Paintball gör ju nämligen rätt ont så det gäller att vara ordentligt skyddad.



Avslutar med en bild på två grymt farliga tjejer som dock inte har köpt några egna paintballgevär..

LIFE



Hej vänner! Hoppas allt är toppen med er! Jag latar mig idag, ända fram till kl 14 då det är dags att jobba. Igår fick jag gå redan kl 22 vilket betydde att jag hann se stan innan alla affärer stängde och det fortfarande var en massa folk ute och strosade. Det är alltid trevligt. Träffade min lillasyster för en spritz på en bar som bjöd på livemusik, ett litet schysst jazzband spelade vilket blev ett bra avslut på dagen. Hejsvej, ta hand om er!

Det växer så det knakar

Häromdagen vågade jag följa med Manu ut till hans lilla grönsakstäppa som de grävt mitt ute i bushen här bakom huset. Jag skriver "vågade" eftersom jag en gång stod öga mot öga med en jättestor svart orm när jag skulle gå dit själv. Sedan dess har jag hållit mig borta därifrån... Men nu hade det vuxit till sig ordentligt!







Tomater och gurkor! Vad tror ni, kommer vi hinna smaka den där gurkan innan säsongen är slut?

Mingelbild

Varje måndag är det "magic monday" på baren Tango i Lignano Sabbiadoro och det har redan blivit tradition för mig att gå dit och träffa Nicholas och hans svenska flickvän Lisa, några av mina bästa vänner här nere. Ibland hänger fler på också, som i måndags var även Nicholas syster Pamela med. Mycket trevligt!



Idag fyller våran roomie Arianna år, något jag lyckats missa totalt så nu måste jag panikleta efter någon passande present... Ha det toppen hörrni!

Middagsutflykt

Igårkväll lånade vi en bil och åkte iväg utanför Lignano en bit. Vi valde restaurangen Le Griglie där Manu varit en gång förut och fick en riktig toppenmiddag! Fint ställe med fantastiska råvaror, bra personal och ett hyffsat pris.







Det blev kött för oss båda och dessutom en tiramisu till efterrätt :) Idag har en ny jobbvecka startat och denna är dessutom utan ledig dag då jag ska köra Venedig igen nästa onsdag.

Gissa vem som är ledig!

Tyvärr blev jag tvungen att åka och öppna mellan 11-13 men efter det så är jag nu ledig hela resten av dagen! Wonderful! Nu väntar slappning och sedan middag ute ikväll med min andre hälft.



Här får ni se mig i min arbetsoutfit! :) Ha en bra dag hörrni för det ska jag ha!

Inuti ett italienskt glasslabb

Nu har jag kämpat på i labbet i en vecka och det går som tur är bättre och bättre. Man blir säkrare och snabbare för varje dag. Det handlar för min del som sagt att hålla ordning på ingridienserna och recepten och väga upp och blanda rätt mängder. Sedan är det glassmakarens jobb att hälla i allt i maskinerna och ta ut det när det är klart.



Här ser ni min arbetsstation, receptpärm, våg, burkar med ingridienser...



Vågen; min bästa vän :) Två meloner slank med på bilden också, varje dag skär jag frukt i mängder. Alla fruktsmaker görs ju givetvis på färsk frukt vilket har gjort mig till en raket på att skära annanas, melon, persikor och banan.



And this is where the magic happens. Tre tankar för "baser", två för mjölkbas och en för fruktbas (vatten och olika sorters socker) samt två glassmaskiner, även där en för mjölk och en för frukt.

Så, nu har ni fått se in i det allra heligaste i ett äkta italienskt glasslaboratorium! Jag kan lova att jag lär mig massor varje dag!

Matmarknad!

Åh I love it! Hela helgen har det varit stor marknad i Lignano Riviera längs gatan som löper utmed stranden. Det har varit fokus på mat men även funnits en hel del annat. Vi fick med oss mandelskorpor (cantuccini), soltorkade tomater, pistagekakor, lite kryddor och canoli siciliani (en typisk siciliansk efterrätt: en rulle fylld med mascarponekräm).









I dag är vi lite underbemannade så jag får tyvärr göra tre pass, men men, fler timmar betyder mer pengar och det är ju alltid välkommet. Nu är det dags för lunch. Kram på er!

Lite för bråttom..

Haha hade inte ens skrivit klart förra inlägget innan jag klickade på publicera.. Vi har förutom sallad och basilika även ett litet citronträd:



Förutom dessa småsaker i trädgården har Manu och Roby grävt ett ordentligt grönaksland på allmänningen bakom huset. Där har vi tomatplantor, gurka och chilifrukter. Blir spännande att se när det är skördedags!

Gröna fingrar

Manu har alltid något form av projekt på gång och denna sommar mer än någonsin. I och med att han i år endast jobbar några timmar på morgonen/förmiddagen så har han ju hela em/kvällen ledig. Lägg sedan till att han får myror i benen efter att ha suttit stilla i fem minuter så förstår ni. I år handlar projekten mkt om odling o grönsaker. I trädgården på framsidan har vi följande:


Basilika



Sallad



Trevlig midsommar!

Här kommer en hälsning från mig och Manu här på stranden i Lignano. Hoppas ni alla får en härlig midsommar och ät gärna en sillbit eller två för mig är ni gulliga. :) Själv firar jag med att gå på kvällspasset om två timmar (kl 19). Kram på er!




Suckarnas bro

I Venedig är en av de allra mest kända byggnadsverken en väldigt liten bro. Nämligen Suckarnas bro. Det sägs att om ett gift par kysser varandra under bron så varar deras äktenskap för evigt (vilket inte var så konstigt i Italien där skilsmässa inte blev tillåtet förrän 1975.)



Bron sammanbinder Dogepalatset med fängelset och en gång i tiden hölls även rättegångar i dogepalatset. Så bron fick sitt namn pga att fångarna som fick sin dom i dogepalatset leddes till fängelset, stannade på bron, såg ut över havet en sista gång och suckade djupt när de tänkte på hur länge det skulle dröja tills de såg havet och friheten nästa gång. Och sedan låstes de in i sin cell.

Venezia

Det gick bra trots att det var länge sedan! Dock var det sjukt varmt men gästerna var trevliga och Venedig var lika vackert och häftigt som alltid. Att jobba som guide är ett härligt jobb men för mig räcker det för tillfället att bara rycka in och jobba extra.







Om två veckor är det dags för sommarens andra och sista Venedigutflykt för min del i år. Vem kommer ner och hänger med på den?

Guida i Venedig

Imorgon ska jag rycka in och extraknäcka på mitt gamla jobb, som guide i Venedig. Det ska bli jättekul samtidigt som det är jättejobbigt. Dagen börjar kl 6 och slutar vid 20. Jag har ansvar för en grupp på 55 pers i Venedig där det är ganska lätt att gå vilse (det har ingen gjort än som tur är :) och det är ofta väldigt varmt i Venedig mitt på sommaren. Men jag vet att det kommer bli en härlig dag ändå för jag älskar Venedig och det är kul att visa dess skatter och berätta dess historia för andra människor.









Bilder från förra och förrförra året i Venedig, både i rollen som turist och som guide! Wish me luck tomorrow.. :)

Hälsning från stranden!

Gud så kul att se att så många läser! Välkomna hit alla nya! :) Denna eftermiddag hänger vi på stranden i Lignano Pineta o jag använder det gratis Wifi nätverket de har här längs hela stranden. Lyxigt!





På bilden fastnade Arianna, Roby och Manu och i bakgrunden våran vän Davides windsurf skola. Idag lånade Stand Up brädor och paddlade ut och dök i ute på det djupa där det är lite svalare. Underbar eftermiddag!

I glasslabbet!

Klockan nio i morse klev jag in i min nya roll som glassmakerska, eller jag gjorde iallafall mitt första pass inne i laboratoriet. För min del handlade det mest om att väga upp och blanda baser till de olika sorterna. Till det hör att läsa recept, hitta rätt ingridiens av alla burkar o påsar som finns där och hålla koll på vågen. Dessutom har jag skurit upp en massa frukt och mixat med en gigantisk (och tung) mixerstav. Det ni! :)





Bilden högst upp är mandel med sås gjord på Tia Maria och Amaretti och underst en av våra mest populära smaker: Cookies

Invigningsfest!

Igårkväll var det invigningsfest för Giulios nys massagestudio "il riposo". Massor av mat o dryck o en hel del folk som kom förbi, lyckat med andra ord!





Här är Giulio himself med sin Arianna (våra två roomies med andra ord) utanför Il riposo.





Carlos, Arianna o Manu



Och så den berömda 90 euros palmen! Den blev en mycket uppskattad present!

Lördag i Lignano

Hej på er! Hoppas helgen har börjat bra där hemma! Idag fick jag ett mycket överraskande finbesök i glasseriet. Nämligen min gamla kollega Rosanna som bor i Udine, ca sju mil härifrån. Hon var lördagsledig och hade åkt ner till Lignano för en dag vid havet. Väldigt trevligt att se min gamla vapendragare igen. Om några timmar är det dags för Giulios invigningsfest för hans nya massagecenter och innan dess måste vi hinna köpa den gigantiska blomma (eller snarare palm) som han ska få. 90 euro kostar trädet men vi är några stycken som har gått ihop. Det blir nog fint i ett hörn i massagestudion.



Dagens bild blev helt omotiverat en frozen strawberry daquiri från häromkvällen. Kanske får bli en till ikväll... det är ju ändå lördag... ;)

Nu börjar det likna nåt



Äntligen sommar o dessutom härligt varma nätter! Jippie! :)

Ledig = grill och strand

Det här börjar gå mer och mer från en reseblogg till en matblogg. Men det är nog lätt hänt i ett land som Italien där så mycket kretsar kring just mat. Igårkväll tände vi grillen igen och la på lax, orata och sgombro. Orata var ju tydligen guldbrax på svenska men vad är sgombro? Dessutom lagade vi "pepata di cozze" 2 kg kokta blåmusslor, dvs ett kg per pers.... Världens godaste och lättaste!







Imorgon öppnar våran room mate Giulio sin alldeles egen massagestudio i Lignano Sabbiadoro så nu ska vi dit och hjälpa honom med den sista finputsen av lokalen. Sedan håller vi tummarna för succé!

Överraskning





Igår överraskade Manu mig med en bukett rosor samt små söta örhängen i form av sjöstjärnor. Inte så illa sådär helt apråpå en onsdag! :)

Buon Giorno!

Den årliga pokerturneringen är ju igång i Lignano. 10 grabbar spelar en gång i veckan och det är mer seriöst än någonsin. Två veckor i rad har Manu kammat hem segern vilket känns ganska skönt, då är han på bra humör iaf. :) Dessa pokerkvällar får ju vi tjejer roa oss på egen hand. Jag o Mia drog till Pasha för lite prosecco efter jobbet igårkväll och lite snack med vår vän Andrea som jobbar där.



I övrigt är jag nöjd över att jag är ledig imorgon och att väderutsikterna fortfarande visar soligt o fint! Kram!


Scener från ett kök







Tänkte dela lite vardag med er där hemma och vad är mer vardag än ett kök? Igårkväll när jag kom hem på middagspaus hade Manu middagen klar. Panerade kycklingfileér, rosmarinatekt potatis och en maffig sallad med en massa mozzarella. Sådant uppskattas!

Hej på er!

Vaknade för en stund sedan av att Manu ringde från jobbet (han jobbar ju på morgonen så jag ligger alltid kvar någon timme efter att han har gått) och bad mig ta in Ruccolan och salladen. I mitt halvsovande tillstånd sa jag bara "ja ja det kan jag väl göra". Det var först då jag insåg varför. Det ÖSREGNADE. På den lilla rundan i trädgården hann jag bli en totalt dränkt katt. Bara tur jag inte halkade också i hala flipflops... Nu förtjänar jag att ligga kvar minst en timme till... ;)




Arancini

Igårkväll var det Arancinikväll hos oss på Via Giardini! Arancini kommer från Sicilien ursprungligen och är en fylld friterad boll. Fyllningen består av köttfärsröra längst i, ett lager med ris med lite saffransmak och ytterst ett ganska tunt friterat täcke. Jag åt tre st sedan var jag proppmätt!








Älskade espandrillos

Har jag visat upp mina nya favoritskor? 15 euro kostade dom så jag räknar dem till ett av mina bästa kap på länge!



Idag mina vänner ska jag jobba i ett sträck från 14-21 instängd i den lilla gelaterian. Redan efter 4 timmar brukar jag börja bli tokig... Nu ska jag laga lite lunch som jag kan ta med o äta på jobbet, annars kan det bli lite extra jobbigt...

I miss You

Det finns så mycket hundar här, många vi känner som har hund och det är fullt ute på stan. Men det är nästan alltid små fjantiga hundar, ni vet sådana som knappt kan få räknas som hundar. En "riktig" hund bör ju ge lite motstånd när man drar i kopplet iallafall. En härlig hund är en stor, fin, muskulös labrador till exempel: och ett extra fint exemplar av en sådan är naturligtvis våran Fabian. :) Saknar honom så mycket!




Har man ingen ugn...

Så får man grilla ute desto mer!



Häromdagen när jag kom hem på middagspaus stod Manu i trädgården och grillade tonfisk, orata (vet ej vilken fisk det är på svenska?) samt sparris och polenta. Mums!

Hummer

Godmorgon gott folk! Idag kommer min syster hit till Lignano också, åh så trevligt! Igårkväll fick jag en ledig kväll så jag o Manu åkte till grannbyn Bibione och gick på en restaurang vi var på för 2 år sedan och tyckte mycket om. Vi valde samma rätt som då: spagetti med en halv hummer. Å så gott!










Magic Monday

Igår var en superfin dag och jag och Lisa bestämde oss för att gå ut på kvällen. Precis när jag parkerade cykeln hos Lisa vid elvatiden kom regnet! Men vi trotsade det och begav oss till Tango för Magic Monday och hade en jättetrevlig kväll och träffade massor av folk vi känner.



Pamela (Nicholas syster), Lisa, jag och min "svägerska" Anna.

Glass glass och åter glass

Tänkte att jag skulle visa er vad mitt liv till största delen handlar om här i Italien på somrarna, (och få förståelse för om man råkar gå upp nåt kilo) :) Här kommer lite close ups från Lignanos bästa gelateria:













Här ser ni ett litet urval av alla våra smaker. Nutella, yoghurt med honung och valnötter, citron, hasselnöt, crostatina (typ bärpaj) och kanel med russin och äpple. Någon som blir sugen?

Morgonstund har guld i mund

Jag var och hälsade på en vän som tyvärr inte är med oss längre utan ligger begravd nere vid havet nära finaste löparslingan. Så ändå i trakterna tog jag mig en sväng även där.









För er som känner till Lignano kallas den här delen Laguna, och ligger tvärs över Sabbiadoro från strandpromenaden sätt. På lagunsidan finns ingen strand utan bara den här fina stigen som löper längs havet hela vägen upo till toppen av Sabbiadoro. Nu lunch och sedan jobb kl 2! Hej så länge!


RSS 2.0