Det kanariska köket

Hej på er! Dagens inlägg kommer handla om mat. När ni besöker dessa härliga öar så ska ni naturligtvis passa på att äta härlig spansk tapas, jamon serrano och paella. Men det finns så mkt gott som är typiskt kanariskt också som ofta glöms bort. Hyr en bil för några dagar och ge er ut och utforska alla små lokala restauranger och bodegor. De kanske inte ser så mkt ut för världen med sin pappdukar, rustika inredning och ibland avsaknad av skrivna menyer. Men låt er inte avskräckas utan stig in, hör efter vad kyparen rekommenderar och njut av en måltid som inte ens kommer att kosta er ungefär hälften av vad ni betalar nere i turistområdet. Klassiska kanariska rätter är conejo en salmorejo (kanin antingen i ugn eller i gryta), rancho canario (köttgryta med kikärtor) lentejas (linser), potaje (grönsaksgryta) och så förstås papas arrugadas (skrynkliga saltkokta potatisar) med mojosås. Innan måltiden får du ofta en bröd med tre såser, röd mojo, grön mojo och aioli; hur gott som helst.Förutom de här olika grytorna kan du beställa en redig köttbit hur billigt som helst. Är du sugen på kött och befinner dig på södra Teneriffa kan jag rekommendera tex restaurangen Era Las Mozas uppe i Valle San Lorenzo där en sådan här köttbit 
kostar ca 13 euro. Passa på att ta in en karaff vin, deras röda husets kommer ofta från en vingård nära och en liter kostar ca 10-12 euro.

När det sedan kommer till efterätterna så prova något annat än chokladmousse och tiramisu; varför inte en crema catalana eller annan hemlagad dessert? 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0