Cinque Terre

Det finns en sak som jag VERKLIGEN vill göra, och det är att vandra genom det vackra, dramatiska Cinque Terre, nationalparken i norra Italien som sträcker sig över fem byar.
Alla byarna finns sedan 1997 med på UNESCO's världsarvslista och de fem byarna heter Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore och har tillsammans drygt 5000 invånare.

När och hur reser man dit?
Bästa måanderna är april till juli och september till oktober, och närmaste flygplatserna är Pisa och Genua. Att sedan ta sig från flygplatsen till Cinque Terre gör man lättast med tåg. Tåglinjen Genua–Pisa stannar i alla fem byarna och här har faktiskt italienarna utarbetat något väldigt smidigt, nämligen ett Cinque Terre Card som man köper på tågstationen.
I det får du inkluderat tågbiljetter, transferbussar samt även avgiften för vandringsleder. Dessutom får du med en karta över alla vandringslederna.

Nu kommer det lite bilder, och hörrni, vem blir inte sugen på den här turen efter att sett dessa:För er som blivit intresserade av att vandra den här underbara sträckan så lånar jag lite praktisk information från www.cinqueterre.se:

"Den kanske mest kända leden är SENTIERO 2 som i folkmun kallas Sentiero Azzurro. Den går mellan Monterosso och Riomaggiore, alltså Monterosso i norr och Riomaggiore i söder, och är 12 km lång. Det tar ca 5 tim att gå hela leden och hygglig kondition krävs. Räkna med en heldag om ni vill stanna och kika lite i varje by. Leden går i fyra etapper:

Etapp 1: Riomaggiore - Manarola
Km:1. Tid: 30 min. Svårighet: lätt
Kallas för Via del Amore av alla. Ett tips: om ni inte tänker vandra överhuvudtaget men vill se en bit av kusten för dess skönhets skull, ta bilder etc., så gå då Via dell'Amore från Manarola till Riomaggiore (inte tvärtom) då utsikten från detta håll, är ännu vackrare! Via dell'Amore grävdes ut mellan 1926-28 för att binda samman Riomaggiore med Manarola.

Etapp 2: Manarola - Corniglia
Km:1. Tid: 60 min. Svårighet: lätt Utgår fr. järnvägstationen i Manarola, går längst med havet, till trappan som tar er upp till Corniglia (90 m. ö.h.).

Etapp 3: Corniglia - Vernazza
Km: 4. Tid: 90 min. Svårighet: lätt Denna sträcka tar er upp till borgen Prevo (207 m. ö.h.) och ni vandrar mellan olivträd och vindruvsodlingar. Sträckan ner till Vernazza är nedförsbacke.

Etapp 4: Vernazza - Monterosso
Km: 3. Tid: 120 min. Svårighet: medel Leden går på ca 150-200 m. ö.h. och det växer druvor och citronträd överallt. I slutet av leden kan man välja två vägar. Ta vänster om ni vill in i Monterosso by, den andra vägen leder ut till klipporna."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0