Nästan som godis

Jag och Manu älskar inlagda soltorkade tomater och allra bäst är förstås de vi själva lagt in. När Manu var hemma på Sicilien sist köpte han med sig 1kg redan soltorkade tomater hem och dem har vi nu lagt in, samt väntat en månad på att de dragit i sig ordentligt av lagen, och nu kan vi äntligen äta dem!

Dessa tomater är köpta i redan torkat skick, men vill du torka dina egna är det inte svårt. Köp helst avlånga tomater, dela dem på mitten, doppa den öppna sidan i salt och lägg dem i solen med den saltade sidan uppåt. Ta in dem på kvällen och ut dem på morgonen och fortsätt så tills de är torkade. Har du rikligt med sol kan det räcka med en vecka. När de är ordentligt torkade måste tomaterna desinfekteras och så ska saltet bort. Detta görs lättast genom att koka upp hälten vatten blandat med hälften vinäger och när det kokat upp tar du av det från plattan och lägger i tomaterna som du sedan rör runt i vätskan en minut men de behöver inte kokas.

Därefter häller du av vattnet och lägger upp alla tomater på papper eller en handduk för att torkas. När du gjort det är det dags att börja lägga in dem.

Till inläggningen behöver du några liter olja (helst extra virgin olivolja), ett lass skalade vitlöksklyftor, lagerblad och oregano. Därefter varvar du alla ingridienser i lager i en burk (lättare med en vid än en smal), ex först lite olja, sedan några tomater, en klyfta vitlök, nån nypa oregano och ett lagerblad och så fortsätter du så hela vägen tills burken är fylld.När din burk/burkar är fylld är det bara att stoppa undan den i skafferiet en månad och sedan kan du börja njuta av dina godsaker... :)Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0