Panamakanalen

Idag har vi gjort en maffig sightseeing runda... Vi är helt slut. Nu tänkte jag börja att berätta om Panamakanalen som var ett av stoppen idag så får resten komma senare. Vi tog en taxi till Miraflores som är en av de tre passagerna/slussarna längs den 80 km långa kanalen. En taxi dit kostar ca 10 dollar men det är en bra bit dit så det var ok. Väl på plats måste man lösa inträde, 8 dollar kostar det men då får man förutom kanalen även kolla in museeumet och en liten informativ film.



När vi kom dit var ett stort fartyg precis påväg att slussas igenom, här väntar det på att höjas upp till rätt nivå och att det gigantiska portarna till nästa schakt ska öppnas. Portarna var lika höga som ett åttavåningshus fick vi lära oss.





Över tre tusen containrar rymmer en sådan här båt men de har börjat bygga ut kanalen för att kunna ta ännu större fartyg, sådana som rymmer 10000-30000 containrar.



På huset på bilden står årtalet 1914; det var året kanalen stod klar. Men inte förrän 1999 blev den helt Panamansk, innan dess hade den nämligen styrts av USA. Det var nämligen amerikaner som byggde kanalen.



Här har båten passerat och åker vidare mot nästa sluss, runt 8-10 timmar tar det för de allra största fartygen att passera hela kanalen. Lite spännande att fantisera om vart de kommer ifrån, vart de är påväg och vad de har med sig i lasten... :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0