Här var det förorenat!

I världens bästa restidning Vagabond (www.vagabond.se) hittade jag en spännande lista. Den handlar om de mest förorenade platserna i världen. På en semester här bör du medtaga gasmask och skyddsdräkt!

1. Radioaktiv strålning

Karachay, Ryssland

Den lilla sjön Karachay fungerade mellan år 1949 till 1951 som en dumpningsplats för radioaktivt avfall. Vistas du här mer än en timme kan det leda till döden pga den höga halten radioaktiva föroreningar.

 
2. Svart av kol

Linfen, Kina

Om du hänger ut tvätt på tork här kommer den att vara svart innan den har torkat, enligt Mother Nature Network Linfen i Kinas koldistrikt är en av de allra mest förorenade städerna på hela jorden och att spendera en dag här är lika hälsofarligt som att röka tre paket cigaretter i snabbt takt. Mycket människor bor här, och hela tre miljoner människor påverkas av föroreningarna.

 
3. Ozon som dödar

Los Angeles, USA

Kanske överraskande att se en så känd och välbesökt stad som Los Angeles på listan, men det är faktiskt den stad i USA som är mest förorenad av ozon. I stratosfären finns ozon naturligt, men på marknivå blir det en luftförorening. Det är det tunga trafikens utsläpp som bidrar till de stora mängderna föroreningar. Höga halter av ozon kan ge nedsatt lungfunktion och besvär med luftvägarna.

 4. Oljeutsläpp

Nigerdeltat, Nigeria

Nigerdeltat är jordens 3e största våtmark och det omfattande oljeutsläppet har skadat mangroveträsk och djurlivet för evigt. Beräkningar visar att mellan 1,2 och 1,7 miljoner ton olja har runnit ut i deltat de senaste 50 åren. 


 5. Smog i London

London, Storbritannien

Det land i världen som släpper ut allra mest kväveoxid har man förstås en ganska förorenad huvudstad. Detta drabbar 1,5 miljoner människor och man räknar med att medellivsåldern har sänkts med nio år pga dessa luftföroreningar.



6. Dumpade kemikalier

Dzerzhinsk, Ryssland

Borde kanske ligga högst upp på listan. Här dumpades under många, många år - 1930 och 1998 - 300 000 ton kemikalier, ett minne från kalla kriget då det tillverkades kemiska vapen. Flera hundratusen människor har påverkats av stadens kemiska föroreningar, bl.a nervgaserna sarin och VX. Enligt Mother Nature Network, år 2003, dog 260 procent fler personer än vad som föddes. 

 
7. Förorenat damm och sot

Phoenix-Mesa-Scottsdale, USA

USA:s värsta plats. Det stämpeln fick den här staden i år, och detta pga dess partikelföroreningar, damm och sot. Dieselmotorer, kraftverk, och byggplatser är några av de saker som förorenar luften här.



8. Stinkande flod 

Citarum, Indonesien

I västra Java i Indonesien finns världens mest förorenade flod och längs denna lever fem miljoner människor. Men nu försöker man förbättra situationen - Asian Development Bank har skänkt 3,5 miljarder kronor för att rengöra floden.

 
9. Gruvverk förpestar staden

La Oroya, Peru

2007 utsågs den här platsen till världens mest förorenade plats. Här bor 35 000 personer och sedan 1922 har gruv- och smältverk drabbat invånarna med föroreningar av bly, zink, koppar och svaveldioxid. Time hävdar att 99 procent av barnen i staden blodvärden som är hälsofarliga.


Kommentarer
Postat av: Fisken

Frestande lista... :-)

2010-09-23 @ 18:51:53
URL: http://dumbasfisken.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0